Belgische wetgevende verkiezingen 1898

In de wereld van vandaag is Belgische wetgevende verkiezingen 1898 een onderwerp dat steeds relevanter is geworden. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op het milieu: Belgische wetgevende verkiezingen 1898 is een aspect dat we niet kunnen negeren. Door de jaren heen heeft het veel belangstelling gewekt en debatten op verschillende terreinen gegenereerd. Daarom zullen we in dit artikel Belgische wetgevende verkiezingen 1898 diepgaand onderzoeken, waarbij we de verschillende facetten ervan en de rol ervan in de wereld van vandaag analyseren. Of het nu op persoonlijk, sociaal of mondiaal niveau is, Belgische wetgevende verkiezingen 1898 heeft een aanzienlijke impact die het verdient om volledig begrepen te worden.

Wetgevende verkiezingen 1898
Datum 22 mei 1898
Land Vlag van België België
Te verdelen zetels 75 van de 152 (Kamer)
? (Senaat)
Resultaat
Nieuwe regering De Smet de Naeyer I
Vorige regering De Smet de Naeyer I
Opvolging verkiezingen
1896     1900
Portaal  Portaalicoon   Politiek
België

Gedeeltelijke wetgevende verkiezingen werden gehouden in België op 22 mei 1898, met een tweede ronde op 29 mei. Onder het systeem van gedeeltelijke hernieuwing vonden verkiezingen voor de Kamer van volksvertegenwoordigers plaats in vier van de negen provincies, namelijk Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Luik en Limburg. Er vonden ook verkiezingen voor de Senaat plaats in dezelfde provincies.

Adolf Daens, die in 1894 verkozen werd voor het arrondissement Aalst, werd overtuigd om niet meer deel te nemen aan deze verkiezingen. Zijn Christene Volkspartij stootte op verzet van conservatieve katholieken, met name Charles Woeste. Geen enkele Daensist raakte verkozen bij deze verkiezingen.

Deze verkiezingen waren de laatste algemene wetgevende verkiezingen onder het meerderheidssysteem; vanaf de volgende verkiezingen in 1900 werd een proportioneel systeem gehanteerd.

Op 24 juli 1898 vond een buitengewone verkiezing plaats in Bastenaken. Henry Delvaux de Fenffe werd verkozen om Emile Van Hoorde op te volgen, die provinciaal senator werd voor Luxemburg.

De katholieken behielden hun ruime absolute meerderheid. Het nieuw gekozen parlement kwam in gewone zitting samen op 8 november 1898.

Zetelverdeling Kamer
28
12
112
28 12 112 
De 152 zetels zijn als volgt verdeeld:

Verkozen volksvertegenwoordigers

Zie Kamer van volksvertegenwoordigers (samenstelling 1898-1900) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Paul de Smet de Naeyer, herverkozen volksvertegenwoordiger en kabinetsleider
Oost-Vlaanderen (24)
Henegouwen (26)
Luik (19)
Limburg (6)

Zie ook