In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Brusselse gewestverkiezingen 2009. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag heeft dit onderwerp de aandacht getrokken van zowel onderzoekers, academici als enthousiastelingen. In de loop van de tijd heeft Brusselse gewestverkiezingen 2009 een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van de samenleving, van cultuur tot economie. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we de verschillende facetten van Brusselse gewestverkiezingen 2009 onderzoeken, en de impact en relevantie ervan in de hedendaagse wereld ontrafelen.
Elke taalgroep heeft ongeacht het aantal behaalde stemmen een gegarandeerd aantal zetels, de Nederlandstalige taalgroep 17, de Franstalige taalgroep 72. Op basis van het aantal behaalde stemmen (11,25% van het totaal) zouden de Nederlandstalige partijen 10 zetels te verdelen hebben, de Franstalige partijen 79. De kiesdrempel van 5% geldt bij deze verkiezingen op het totaal aantal geldige stemmen per taalgroep en niet op het totaal van alle geldige stemmen.
↑Open VLD is de partij die ontstond na de samensmelting van VLD, Vivant en het Liberaal Appèl. Samen haalden deze partijen bij de vorige verkiezingen ook 4 zetels
↑Bij de vorige verkiezingen kwam CD&V nog samen op met N-VA. Dit kartel behaalde toen 3 zetels, die echter allemaal bezet werden door CD&V'ers. CD&V wint dus geen zetels.