In de wereld van vandaag heeft Auguste Huyshauwer op verschillende gebieden van ons leven aan groot belang gewonnen. Van politiek tot technologie, cultuur en samenleving: Auguste Huyshauwer is een onderwerp van voortdurend gesprek en debat geworden. De meningen over Auguste Huyshauwer lopen sterk uiteen, wat de complexiteit en het belang ervan vandaag de dag aantoont. In dit artikel wordt geprobeerd verschillende aspecten van Auguste Huyshauwer te onderzoeken, waarbij wordt ingegaan op de impact en relevantie ervan in de hedendaagse samenleving. Vanaf het ontstaan tot aan de invloed ervan op het dagelijks leven heeft Auguste Huyshauwer grote belangstelling gewekt en het is van cruciaal belang om het bereik en de impact ervan op de hedendaagse wereld te begrijpen.
Auguste Huyshauwer (Gent, 29 januari 1862 - 5 mei 1926) was een Belgisch volksvertegenwoordiger.
Huyshauwer werd beroepshalve opzichter-typograaf en was in 1886 samen met Gustaaf Eylenbosch stichter van de Algemene Bond van Werklieden en Burgers in Gent, die de strijd aanging met de socialistische arbeidersbeweging. Hij was echter hoofdzakelijk actief als journalist; hij was medewerker van De Lichtstraal en van dagblad Het Volk.
Hij werd in 1894 voor de Werkliedenbond verkozen tot katholiek lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Gent en vervulde dit mandaat tot in 1900. Van 1902 tot 1904 en van 1908 tot aan zijn dood in 1926 was hij nogmaals Kamerlid. Hij was lid van de Katholieke Vlaamsche Kamergroep en in maart 1911 was hij medeondertekenaar van het wetsvoorstel tot vernederlandsing van de Rijksuniversiteit Gent. In 1913 werd hij uit de Kamergroep gezet omdat hij de Vlaamse doeleinden en strategie van de hardere kern rond Frans Van Cauwelaert niet ondersteunde.[1]