In dit artikel zullen we het onderwerp Zeventienhoek diepgaand onderzoeken, waarbij we de meest relevante aspecten ervan en de impact ervan in verschillende contexten analyseren. Vanaf de oorsprong tot de huidige evolutie zullen we ons verdiepen in de details die Zeventienhoek in de loop van de tijd hebben gekenmerkt, evenals de toekomstperspectieven die rond dit onderwerp worden voorzien. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we onderzoeken hoe Zeventienhoek verschillende gebieden heeft beïnvloed, van cultuur tot wetenschap, politiek en de samenleving in het algemeen. Op dezelfde manier zullen we nadenken over de implicaties die Zeventienhoek heeft gehad op het dagelijks leven van mensen, maar ook op het mondiale panorama. Uiteindelijk probeert dit artikel een alomvattend beeld te geven van Zeventienhoek, waardoor de lezer een diep en verrijkend inzicht krijgt in dit opwindende onderwerp.
Als van de zeventienhoek alle zijden even lang zijn en alle hoeken gelijk en de punten dus regelmatig verdeeld op een omgeschreven cirkel liggen, dan spreken we van een regelmatige zeventienhoek. Het bijzondere van deze regelmatige zeventienhoek is, dat deze construeerbaar met passer en liniaal is. Dit is bewezen door Carl Friedrich Gauss in 1796. Dit volgt uit het feit dat 17 een Fermat-priemgetal is. In dit artikel wordt verder alleen op de regelmatige zeventienhoek ingegaan.
Eigenschappen
De middelpuntshoek α heeft een waarde van .
De verhouding tussen de lengte van de zijde en de straal van de omgeschreven cirkel bedraagt:
Gauss' bewijs liet zien dat de cosinus van de middelpuntshoek gelijk is aan:
Hieruit is de construeerbaarheid af te leiden.
Constructie
In 1825 publiceerde Johannes Erchinger als eerste een constructie voor de regelmatige zeventienhoek in 64 stappen.
Constructie van een zeventienhoek in 64 stappen (door Johannes Erchinger).
Teken de omgeschreven cirkel k1 van de zeventienhoek met middelpunt O;
De snijpunten van deze raaklijn met k1 zijn de punten P3 en P14 van de regelmatige zeventienhoek. Met A = P0 en d1 = |P0P3| kunnen we nu door herhaald vanaf een nieuw hoekpunt de afstand d1 af te passen de overige hoekpunten vinden.
Constructie van Erchinger in 64 stappen als animatie.