Santa Maria in Via Lata

In dit artikel zullen we de impact van Santa Maria in Via Lata op de moderne samenleving onderzoeken. Santa Maria in Via Lata is al lange tijd onderwerp van belangstelling en debat, en de invloed ervan omvat een breed scala aan contexten. Van de culturele tot de politieke sfeer heeft Santa Maria in Via Lata een stempel gedrukt op alle aspecten van het hedendaagse leven. Op de volgende pagina's zullen we onderzoeken hoe Santa Maria in Via Lata onze percepties, gedragingen en relaties heeft gevormd, en de rol ervan in het vormgeven van de wereld waarin we vandaag de dag leven.

Voorgevel van de Santa Maria in Via Lata

De Santa Maria in Via Lata is een aan de Via del Corso, de voormalige Romeinse Via Lata - vandaar de naam - gelegen basiliek in Rome. De kerk is gewijd aan de Heilige Maria.

Volgens - overigens omstreden - overlevering, zou de apostel Petrus nabij de plaats waarop de kerk staat twee jaar gevangengezeten hebben. De huidige kerk staat op de plaats van een kapel uit de vijfde eeuw. De oorspronkelijke delen hiervan vormen thans nog de benedenkerk. De bovenkerk werd, in eerste aanleg, in de negende eeuw gerealiseerd. De belangrijkste bezienswaardigheid van de kerk is een icoon van de Vergine Avvocata (Maagd Voorspreekster), waaraan verschillende wonderen zijn toegeschreven. In de kerk is ook het graf te vinden van Antonio Tebaldeo, een dichter van de Italiaanse renaissance.

De kerk werd in 1639 grondig gerestaureerd, onder leiding van de architect Cosimo Fanzago. De façade is van een halve eeuw later, van de architect Pietro da Cortona. Giovanni Maria Mastai-Ferretti, de latere paus Pius IX, werd in 1825 benoemd tot kanunnik van deze kerk.

Titeldiakonie

De basiliek is een titeldiakonie. Houders van de titel waren: