Frecciarossa

In dit artikel wordt het onderwerp Frecciarossa vanuit een breed en gedetailleerd perspectief behandeld, met als doel de lezer een complete en verrijkende visie op dit specifieke probleem te bieden. Langs deze lijnen zullen verschillende aspecten met betrekking tot Frecciarossa worden onderzocht, waarbij relevante informatie, diepgaande analyses en illustratieve voorbeelden worden geboden die de lezer in staat zullen stellen dit onderwerp volledig te begrijpen. Met dit artikel is het doel om nuttige en praktische kennis te verschaffen die in verschillende contexten kan worden toegepast, en om reflectie en debat rond Frecciarossa te stimuleren.

Hogesnelheidslijnen in Italië

De Frecciarossa (rode pijl) is de snelste klasse van hogesnelheidstreinen van de Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia. De naam wordt gebruikt voor diensten waarbij 300 km/h wordt gereden. De ander diensten zijn de Frecciargento (zilveren pijl) met snelheden tot 250 km/h en de Frecciabianca (witte pijl) met snelheden tot 200 km/h.[1] Het geheel van deze drie hogesnelheidsdiensten wordt Le Frecce ("de pijlen") genoemd.

Route

De Frecciarossa bedient de route Turijn - Milaan - Reggio Emilia - Bologna - Florence (S.M.N.) - Rome (Tiburtina en/of Termini) - Napels - Salerno volgende de onderstaande verdeling (2015):[1]

  • Elk uur:
    • Non-stop Milaan - Rome
    • Milaan - Bologna - Florence - Rome - Napels (en deels door naar Salerno)
  • Aangevuld met:
    • Turijn - Milaan - Bologna - Florence - Roma Tiburtina - Roma Termini of Napels (en enkele treinen tot Salerno)
    • Milaan - Bologna - Florence - Rome
    • extra treinen (Rome - Napels, Florence - Milaan, Turijn - Milaan, Bologna - Napels)
    • twee treinen Milaan - Reggio Emilia - Bologna - Rimini - Pesaro - Ancona
    • Parijs - Lyon - Modane - Turijn - Milaan (sinds 2021)

Tussen Milaan en Rome rijden volgens dit schema dagelijks 34 treinen.

Eerste concurrentie op hogesnelheidslijn in Frankrijk

Sinds december 2021 rijdt er tweemaal daags een Frecciarossa tussen Parijs, Lyon, Turijn en Milaan (reisduur 6 uur 41 minuten).[2] Daarmee is er voor het eerst op een Frans hst-traject concurrentie voor de SNCF en haar dochterondernemingen.

Materieel

Op de verbinding van de Frecciarossa worden de treinstellen type ETR 500 (in rode lakkering) en ETR 1000 (vanaf zomer 2015) ingezet.