In de wereld van vandaag is Wapen van Ubbergen nog steeds een relevant onderwerp en van groot belang voor veel mensen. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn relevantie in de geschiedenis, zijn invloed op de populaire cultuur of zijn belang in het professionele veld, Wapen van Ubbergen blijft het onderwerp van studie en debat in verschillende contexten. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Wapen van Ubbergen, waarbij we de evolutie ervan in de loop van de tijd analyseren, de invloed ervan op verschillende gebieden en de perspectieven die we hebben op de toekomst ervan. Via een alomvattende aanpak probeert het een compleet en actueel beeld van Wapen van Ubbergen te bieden, waardoor de lezer de kans krijgt een beter begrip en waardering voor dit onderwerp te krijgen.
Het wapen van Ubbergen toont het gemeentewapen van de voormalige gemeente Ubbergen, bestaande uit een gouden roos op een rood veld, oorspronkelijk de roos uit het wapen van het geslacht Van Ubbergen, de omschrijving luidt:
"Van keel met eene gestengelde en gebladerde roos van goud."
Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente opging in de gemeente Groesbeek.
De vroegst bekende heer van Ubbergen, Thilman Werenbertszoon, voerde al een roos in zijn wapen. In 1395 zegelde ene Loiff van Ubbergen met een roos, in 1416 voerde Johan van Ubbergen een zilveren heraldische roos van zes bladen, geknopt van rood op een zwart schild.[1] De roos op het gemeentewapen van Ubbergen ziet er "natuurlijk" uit, maar is wel van dat wapen afgeleid. Onduidelijk is waarom van de oorspronkelijke vorm is afgeweken, een heraldische roos toont uitsluitend de bloem, zonder steel en bladeren. De vorm komt ook voor op het wapen van Gelderland tussen 1190 en 1236. Evenmin is het bekend waarom werd gekozen voor de kleuren rood en goud. Het wapen werd aan de gemeente Ubbergen verleend bij Koninklijk Besluit van 12 maart 1864.