In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Roos (heraldiek). Het is een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld, vanwege de historische relevantie ervan, de impact ervan op de huidige samenleving of de invloed ervan op verschillende aspecten van ons dagelijks leven. Roos (heraldiek) is in de loop van de tijd het onderwerp geweest van studie, debat en controverse, waardoor het een uiterst interessant onderwerp is geworden en de moeite waard om in detail te onderzoeken. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Roos (heraldiek) analyseren, van de oorsprong tot de impact ervan vandaag de dag, met als doel een complete en verrijkende visie op dit spannende onderwerp te bieden.
De roos is in de heraldiek een figuur die op veel wapens wordt afgebeeld. Het is naast de lelie een van de vaakst afgebeelde bloemen in de heraldiek.
De symboliek kan voor de roos ofwel de liefde zijn, ofwel geheimhouding (zie ook "sub rosa").
De heraldische roos wordt vrijwel altijd afgebeeld als bovenaanzicht op de volledig geopende vijfbladige bloem. Wanneer de plaatsing niet anders is aangeduid wordt de roos met een van de vijf kelkbladen naar beneden gericht en een kroonblad naar boven. De kelkbladen zijn klein, puntig en groen van kleur, terwijl de kroonbladen rood zijn, tenzij anders in de beschrijving vermeld. Het hart van de roos is vaak van goud. Wanneer een steel wordt afgebeeld, moet deze in de beschrijving vermeld zijn.
Het aantal bloembladeren kan in de heraldische voorstelling van een roos ook vier of zes zijn, en soms zelfs acht. Wanneer het aantal ongelijk is aan het botanisch correcte aantal van vijf, moet dit in de beschrijving vermeld worden. Dit is ook het geval wanneer in het hart van de roos meerdere ringen van bloembladeren worden afgebeeld. Men noemt dit "n-voudig gevuld", waarbij n het aantal ringen bloembladeren voorstelt.