Tegenwoordig is Rijksstandaard een veelbesproken onderwerp over de hele wereld. Van zijn impact op de samenleving tot zijn invloed op de populaire cultuur, Rijksstandaard heeft de aandacht van miljoenen mensen getrokken. Door de geschiedenis heen is Rijksstandaard het onderwerp geweest van debat, onderzoek en analyse op verschillende gebieden. De relevantie ervan heeft de grenzen overschreden en heeft een groeiende belangstelling voor het onderzoek ervan gegenereerd. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Rijksstandaard en de impact ervan op de moderne wereld onderzoeken. Vanaf de oorsprong tot de evolutie ervan zal dit artikel de verschillende aspecten van Rijksstandaard en de invloed ervan op de hedendaagse samenleving behandelen.
De rijksstandaard is een van de regalia van het Koninkrijk der Nederlanden.
De Nederlandse rijksstandaard is een witte moirézijden gonfalone, omhooggehouden aan een bruin houten stok. De standaard wordt gebruikt bij inhuldigingen en is met het 19e-eeuwse, tot 1907 gebruikte, wapen van het Koninkrijk der Nederlanden geschilderd. De standaard is afgezet met blauwe en goudkleurige franje en versierd met twee kwasten in deze kleuren. De staaf waar de banier aan hangt is 257 cm lang.
Op de website van het Koninklijk Huis[1] is sprake van de "rijksbanier (ook wel rijksstandaard of rijksvaandel genoemd)". Op de rijksstandaard is het rijkswapen, dat is gelijk aan het wapen van de Koning der Nederlanden, afgebeeld, met twee met beugelkronen gekroonde leeuwen als schildhouders. De kunstschilder Bartholomeus Johannes van Hove (1790-1880) schilderde de rijksbanier in 1840 voor ƒ 300,-.
De standaard werd voor de inhuldiging van koning Willem III der Nederlanden vervaardigd en werd sindsdien bij alle inhuldigingen gebruikt. In 2013 werd hij bij de inhuldiging van Willem-Alexander vastgehouden door de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht Ton van Ede.[2].