In de wereld van vandaag is Wapen van Gendt een onderwerp dat grote belangstelling en debat in de samenleving genereert. Al jaren is Wapen van Gendt een terugkerend thema op verschillende gebieden, van politiek tot populaire cultuur. Met het verstrijken van de tijd heeft Wapen van Gendt een groter belang en relevantie gekregen en is het een actueel onderwerp geworden dat controverse en discussie blijft genereren. Daarom is het van cruciaal belang om dieper op dit onderwerp in te gaan en de verschillende aspecten ervan te analyseren om de impact ervan op de hedendaagse samenleving te begrijpen.
Het wapen van Gendt werd op 20 juli 1816 per besluit door de Hoge Raad van Adel aan de Gelderse gemeente Gendt bevestigd. Vanaf 2001 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Gendt opging in de gemeente Bemmel, die zich in 2003 hernoemde in Lingewaard. In het wapen van Lingewaard is het wapen van Gendt opgenomen.
De blazoenering van het wapen luidt als volgt:
Van lazuur, beladen met een burgt en zijne twee torens, alles van goud.[1]
Het wapen is in rijkskleuren weergegeven.
In Gendt heeft vroeger een kasteel gestaan, dat inmiddels verdwenen is. Het kasteel werd voor het eerst afgebeeld op een stadszegel uit 1343. Het is goed mogelijk dat dit model heeft gestaan voor het wapen. Een ander mogelijkheid is dat het op de stad zelf slaat, daar deze een stadspoort en -gracht heeft gehad.[2]