2 voor 12

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
2 voor 12
Astrid Joosten in het decor van 2 voor 12 (2017)
Alternatieve titel 2V12
Voormalige titel Twee voor Twaalf
Genre quiz
Speelduur per afl. 40 min. / 35 min.
Bedenker Ellen Blazer
Presentatie Joop Koopman (1971-1981)
Astrid Joosten (1991-heden)
Voice-over Joop van Zijl (tot 2018)
Job Cohen (2018-heden)
Regie Ellen Blazer,
Bertie Gaarkeuken,
Cees Verhart,
Geert Popma,
Frans Meiland,
Rogier Elbers
Camera NEP The Netherlands
Geluid NEP
Faciliteiten NEP
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie NEP Studio 20
Media Park, Hilversum
Gerelateerde series Twee voor twaalf Junior
Uitzendingen
Start 1 oktober 1971
Afleveringen 278 Bewerken op Wikidata
Netwerk of omroep VARA (1971-2017)
BNNVARA (2017-heden)
Zender NPO 2
BVN
Streamingdienst NPO Start
BVN
Beeldformaat 1080i50/SDR
Audioformaat stereo
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Joop Koopman presenteerde de quiz van 1971 tot 1981.

2 voor 12 (voorheen Twee voor Twaalf, vanaf januari 2019 gestileerd als 2V12) is een televisiequiz die op de Nederlandse publieke omroep uitgezonden wordt door BNNVARA (voorheen VARA). Het is een kennisquiz waarbij de deelnemers, teams van twee spelers, twaalf vragen moeten beantwoorden. Uit de twaalf beginletters van de antwoorden moeten zij dan een woord raden.

Spelverloop

Er zijn steeds twee teams die het tegen elkaar opnemen, echter na elkaar. Het tweede team weet niet hoe het eerste team heeft gespeeld, maar het eerste team mag toekijken als het tweede team aan de beurt is. De spelers moeten twaalf vragen beantwoorden. De vragen gaan bij beide teams vrijwel altijd over gelijksoortige onderwerpen waarbij vraag 12 een vraag is over muziek (meestal popmuziek). Van elk antwoord wordt de beginletter genoteerd. Bij eigennamen wordt de beginletter van de achternaam genoteerd. De spelers krijgen niet te horen of hun antwoorden goed of fout zijn (de kijker krijgt dit wel te zien) en weten dus ook niet of de genoteerde beginletters goed zijn. De deelnemers krijgen in de eerste ronde 15 minuten speeltijd. Ze mogen de antwoorden zoveel als ze willen in naslagwerken opzoeken. Naast een aantal standaardwerken zoals de Winkler Prins Encyclopedie en de Grote Bosatlas, zijn er per aflevering verschillende andere naslagwerken die de deelnemers kunnen raadplegen. Dit varieert van filmjaarboeken tot plantenboeken en het boek Mega Top 50 presenteert 50 jaar hitparade voor het opzoeken van het antwoord op vraag 12 (de muziekvraag). Ook "Het aanzien van ...." dat aan het begin van elk jaar verschijnt, wordt vaak gebruikt als naslagwerk. Tot september 2015 mocht ook de online encyclopedie Encarta worden gebruikt. Sinds die datum mag een aantal vragen op Wikipedia worden opgezocht. Hiervoor is de computer voor de spelers voorzien van een internetverbinding — beperkt tot de Nederlandstalige Wikipedia. Naar termen zoeken op een pagina door middel van Ctrl+F is daarbij uitgeschakeld, en onderin beeld krijgt de speler ook nog de vraag te zien als hij geweest is. Zo kan de voorgelezen vraag nog eens worden worden nagelezen. Per aflevering mag een aantal vastgestelde vragen (maximaal vier) op Wikipedia nagezocht worden.

Het opzoeken kost echter punten: zodra een speler een boek opent of op de computer iets op Wikipedia opzoekt, gaat de puntenteller teruglopen. Hierbij is het geluid van een tikkende klok te horen. Als een antwoord op een vraag gevonden is, rinkelt de speler een belletje om de teller te stoppen en geeft hij vervolgens het gevonden antwoord op de betreffende vraag met het bijbehorende vraagnummer, waarvan de beginletter wordt ingevuld op de betreffende plek. Meestal luistert de ene speler naar de vragen terwijl de andere de antwoorden op de vorige vragen opzoekt. De spelers mogen hun antwoorden achteraf veranderen.

De tweede fase van het spel – het puzzelen – begint als er nog twee minuten over zijn, of eerder als alle vragen zijn beantwoord en de spelers dat willen. Sinds een spelregelwijziging van januari 2009 is de beschikbare tijd in deze tweede fase altijd twee minuten. De titel van het programma verwijst hiernaar, 2 minuten voor 12 letters. De spelers kunnen vanaf dit moment geen antwoorden meer veranderen. Bij vragen die niet zijn beantwoord verschijnen dan streepjes. Nu dient uit de beginletters van de twaalf antwoorden een woord van twaalf letters te worden geraden, waarbij zo weinig mogelijk punten worden verloren. De deelnemers 'kopen' letters, bijvoorbeeld: "De A van (vraag) zeven". Hebben zij in de eerste fase van het spel het juiste antwoord gegeven op de desbetreffende vraag, dan verschijnt de letter op de positie die deze inneemt in het twaalfletterige woord dat moet worden geraden. Was het antwoord fout (ook als de beginletter toevallig goed was), dan verschijnt er een vraagteken op die positie. De spelers weten dan dat het antwoord fout was, maar nog steeds niet welke letter er had moeten staan.

Puntentelling

Joop Koopman en twee kandidaten in 1971

Selectieprocedure

Deelnemers moeten vooraf geslaagd zijn voor een test. Daarmee worden zwakke spelers vermeden zodat de uitzendingen spannend blijven. Door de massale aanmeldingen staat de inschrijving maar een paar momenten van het jaar open. Op deze momenten kan men zich aanmelden via de site van het programma. Tweemaal per jaar wordt in Hilversum een selectiedag gehouden. De inschrijvers worden daarvoor uitgenodigd. Elk uur worden zo’n veertig nieuwe kandidaten ontvangen. Hun kennis wordt in dat uur getest. Daarbij moeten individueel honderd vragen schriftelijk worden beantwoord, verdeeld over tien rubrieken. ‘Het is handig om bijvoorbeeld de ministers van het kabinet te kennen evenals een aantal schrijvers, films, acteurs, zangers, buitenlandse politieke kopstukken , geografie en dieren’ aldus Joosten. De vragen worden individueel gemaakt, waarbij koppels gescheiden worden. Er kan dan niet worden samengewerkt. Ook opzoeken van antwoorden is er niet bij, de parate kennis van elke individuele deelnemer wordt getest. De test zelf blijft geheim en mag na afloop niet worden meegenomen. Ook de exacte uitslag wordt niet meegedeeld, enkel of het voldoende is. Alleen deelnemers die een voldoende halen mogen door naar de volgende ronde: een gesprek met de eindredacteur en presentator Astrid Joosten. Daarin wordt de gang van zaken uitgelegd. Later wordt de lijst met boeken voor het opzoeken overhandigd. Tijdens het gesprek worden de aankomende spelers door de redactie verder geselecteerd.

Thuis gemakkelijker

Het raden van het woord is voor de kijker gemakkelijker dan voor de kandidaten. Zo is voor de kijker zichtbaar welke letters fout zijn, maar voor de kandidaten niet. Ook als de kijker bepaalde al dan niet fout gegeven antwoorden wel weet en dus extra letters kent, is het woord makkelijker te raden. Tot 2018 hadden de woorden van beide teams met elkaar te maken. Hierdoor wist de kijker bij het tweede team in welke richting het woord gezocht moest worden. Het spel is aangepast na opmerkingen van kijkers hierover. Bovendien hebben de teams vergelijkbare vragen, waarbij in de vraag voor het tweede team soms het antwoord wordt verwerkt dat het eerste team had moeten geven.

Geschiedenis

1978: Joop den Uyl speelt de quiz met Jos van Kemenade ter gelegenheid van de 1 meiviering. Presentator Joop Koopman staat in het midden.

De quiz werd bedacht door Ellen Blazer en werd van oktober 1971 tot december 1981 gepresenteerd door Joop Koopman. Sommige vragen werden ingeleid door een animatie. Deze animaties werden vervaardigd door studenten van de Rietveldacademie.

Astrid Joosten is de huidige presentatrice.

Toen eind jaren 80, begin jaren 90 veel oude spelletjes (Babbelonië, Wie van de Drie, Zo vader, zo zoon) weer op televisie werden vertoond (zij het soms in een nieuw jasje en onder een nieuwe naam), kwam ook 2 voor 12 weer op de buis. De eerste aflevering in de nieuwe vorm was op 16 maart 1991. De presentatie is sindsdien in handen van Astrid Joosten, en de animaties worden vervaardigd door studenten van de HKU.

Vanaf 6 oktober 2005 werd ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum een aantal speciale afleveringen uitgezonden met als deelnemers de winnaars van eerdere afleveringen. Tot de deelnemers behoorden onder andere Martin Lodewijk en Relus ter Beek. Eind december 2005 werden de halve finales en de finale uitgezonden. Sander Zielhuis en Matthijs van Pijkeren (uit Utrecht) wonnen uiteindelijk de finale en gingen met 25.000 euro naar huis.

Op 28 februari 2008 raadde een team het woord zonder een enkele letter te kopen. Daarnaast werden nul fouten gemaakt waardoor het eindbedrag op een recordhoogte van 673 uit kwam, meer dan het startbedrag. Op 26 maart 2009 eindigden beide koppels op dezelfde stand, namelijk 519 euro. In dit geval werd gekeken naar het aantal fouten. Koppel 2, dat toen de derde ronde speelde, had het minst aantal fouten gemaakt en won 9756 euro.

In 2016 is ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de quiz de paardensprong weer ingevoerd als een van de vragen. Hierbij dient een woord van 8 letters te worden geraden.

Bij het 50-jarig jubileum in 2021 speelden in vijf uitzendingen in één week 20 bekende Nederlanders tegen elkaar. Deelnemers waren onder meer: Freek de Jonge, Alexander Pechtold, Jeroen Dijsselbloem, Astrid Kersseboom, Simone Weimans en Jörgen Raymann. Tevens is de paardensprong vervangen door de taartpuzzel, een woord van 9 letters in een cirkel, waarvan één letter ontbreekt. Hierbij moet worden uitgevonden of het woord met de klok mee of tegen de klok in moet worden gelezen en met welke letter het begint. Op deze manier kan dan worden uitgezocht welke letter ontbreekt. Deze ontbrekende letter wordt dan bij het nummer van de betreffende vraag genoteerd. Sinds januari 2022 worden de paardensprong en het taartdiagram afgewisseld.

Parodieën

Wetenswaardigheden

Zie ook

Externe link


· · Sjabloon bewerken Televisieprogramma's van de VARA

12 steden, 13 ongelukken · Alles draait om geld · Bergen Binnen · Büch's Boeken · Buitenhof ** · Bureau Kruislaan · Cabaret & Co · Comedytrain presenteert · Deadline · Dr. Ellen · Ernstige Delicten · Factor Giel · Gebak van Krul · GIEL · Herexamen · Hoe bestaat het · Hof van Joosten · Hollands Hoop · In goed gezelschap · Is dat eigenlijk wel zo? · Jules Unlimited · Kanniewaarzijn · Kassa · Kassa 3 · Kinderen geen bezwaar · Kinderen voor Kinderen · Kopspijkers · Kun je het al zien? · Het Lagerhuis · Langs de Leeuw · Langs Sint en De Leeuw · De leugen regeert · Lieve Paul · Lieve Paul & Sint · MaDiWoDoVrijdagshow · De Mega Mike & Mega Thomas Show · Mooi! Weer De Leeuw · Mooi! Weer de Sint · Nieuwslicht · NOVA * · Oppassen!!! · Overspel · Panache · PAU!L · PAU!L en Sint! · Pauls Kadoshow · Pauls Puber Kookshow · Pauw & Witteman · Per Seconde Wijzer · Sint & De Leeuw · Shouf Shouf! · The Sopranos · Stellenbosch ** · Studio Spaan · Thank God It's Friday · Twee voor twaalf · Unit 13 · De verrukkelijke 85 · Vroege Vogels TV · Vuurzee · Waltz ** · De Wereld Draait Door · De wereld van Boudewijn Büch · Wie steelt mijn show? · X De Leeuw · Zembla
*: In samenwerking met NPS en NOS     **: In samenwerking met AVROTROS en VPRO