Nederlandse Programma Stichting

In dit artikel zullen we alles onderzoeken wat met Nederlandse Programma Stichting te maken heeft, van de oorsprong tot de impact ervan op de moderne samenleving. Nederlandse Programma Stichting is al tientallen jaren een interessant onderwerp, de wortels ervan gaan terug tot de oudheid en de relevantie ervan is nog steeds voelbaar. Door de geschiedenis heen heeft Nederlandse Programma Stichting aanleiding gegeven tot debat, een bron van inspiratie voor kunstenaars geweest en een aanzienlijke impact gehad op de populaire cultuur. In dit artikel zullen we de meest relevante aspecten van Nederlandse Programma Stichting onderzoeken, van de betekenis ervan in de samenleving tot de evolutie ervan in de loop van de tijd.

NPS
Logo NPS 2008-2010
Logo NPS 2008-2010
Volledige naam Nederlandse Programma Stichting
Opgericht 1 januari 1995
Opgeheven 1 september 2010
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisie­zender(s) Nederland 3 (1995-2006)
Nederland 2 (2006-2010)
Portaal  Portaalicoon   Media

De Nederlandse Programma Stichting (NPS) was een Nederlandse publieke omroep. Op 1 september 2010 is de NPS gefuseerd met Teleac en RVU tot de NTR. Het was de enige A-omroep zonder leden en zonder programmablad. De NPS zond van 1995 tot 2006 uitsluitend uit op Nederland 3 en 3FM, en van 2006 tot de fusie in 2010 voornamelijk op Nederland 2.

Geschiedenis

Stroomdiagram ontstaan NTR
Geschiedenis NPS

De NPS ontstond op 1 januari 1995, toen deze de taak van de NOS overnam om culturele, informatieve, minderheden- en jeugdprogramma's uit te zenden.

Willem van Beusekom was tot aan zijn overlijden op 21 mei 2006 algemeen directeur. Hij werd opgevolgd door Joop Daalmeijer, die dezelfde functie ging bekleden bij de NTR.

Door de plannen van het kabinet-Balkenende II leek het erop dat de NPS in 2008 werd opgeheven. Als reden voor opheffing werd onder andere gegeven dat de ledenloze NPS niet in het nieuwe systeem zou passen, dat het kabinet voor de publieke omroep voor ogen had. Het wetsvoorstel werd door de val van het kabinet-Balkenende II nooit uitgevoerd.

De laatste voorzitter van de NPS was Roger van Boxtel.

Programma's

Conform de Mediawet 2008 maakte de NPS een reeks programma's waarin culturele en etnische minderheden hun achterban kunnen bereiken. Een voorbeeld is Lijn5, dat met een reeks programma's de urban jongerensubcultuur bereikt.

In 2006 zond de NPS de serie Fok jou! uit, een dramaserie over een veertienjarig meisje dat in de macht komt van een loverboy.

Eigen producties

Aangekochte series

Buitenlandse series die door de NPS zijn uitgezonden zijn onder andere: