TMF Vlaanderen

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
TMF Vlaanderen
Logo
Land Vlag van België België
Uitzendgroep Viacom International Media Networks Benelux
Programmadirecteur Peter Lories
Startdatum 3 oktober 1998
Laatste uitzending 1 november 2015
Omroepsoort Commerciële omroep
Genre jongeren, muziek
Adres VIMN Belgium BVBA
TMF
Ankerrui 2
2000 Antwerpen
Ontvangst
Kabel Telenet / Numéricable
IPTV Belgacom TV
http://www.tmf.be
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

TMF Vlaanderen was een Nederlandstalige televisiezender die voornamelijk videoclips van popmuziek uitzond. De zender startte met uitzenden op 3 oktober 1998 en werd toen gelanceerd vanwege het succes van het gelijknamige TMF Nederland. Beide waren eigendom van Viacom International Media Networks Benelux (voorheen MTV Networks Benelux). TMF was een afkorting van The Music Factory. Studio-opnamen voor TMF Vlaanderen gebeurden voornamelijk in het Eurocam Media Center in Lint. TMF Vlaanderen stopte met uitzenden op 1 november 2015 om 06.00 uur. Op het einde van het chatprogramma 'TMF Total Interactive' werd een pancarte met de tekst "Vaarwel/Tot nooit" getoond. De laatste videoclip was 'Thank You For The Music' van ABBA.

Geschiedenis

Beginjaren (1998 - 2003)

Op 1 mei 1995 werd TMF Nederland gestart en was daarmee in Nederland de eerste videoclipzender. De zender was in het begin nog niet succesvol maar dat veranderde heel snel.

Door het succes werd TMF Vlaanderen op 3 oktober 1998 gelanceerd. TMF Vlaanderen was daarmee de eerste Vlaamse zender die videoclips uitzond. VJ's van het eerste uur waren onder andere Stijn Smets, Yasmine, Inge Moerenhout en Katja Retsin. De uitzendingen van TMF Vlaanderen werden in de beginjaren in hetzelfde gebouw als TMF Nederland opgenomen.

Op 22 oktober 1999 werden de eerste TMF Awards in Vlaanderen gehouden in navolging van de Nederlandse TMF Awards. TMF had in de beginjaren het cijfer 9 onder de naam TMF, dat was omdat in Nederland de voorkeur was om TMF op zender 9 te zetten. In 2002 werden de TMF aandelen overgenomen door MTV Networks en verdween de 9 uit het logo. In 2002 werd ook in Engeland een TMF gelanceerd. Eind oktober 2009 werd deze vervangen door VIVA, een soortgelijke muziekzender uit Duitsland die sinds 2004 in handen is van MTV Networks.

Timeshare met Nickelodeon

Vanaf 1 april 2003 tot en met 15 februari 2004 liep er op TMF een kinderblok tussen 6 uur en 11 uur onder de naam Nickelodeon on TMF. Nickelodeon is een kinderzender met series als SpongeBob SquarePants. Er was toen een Belgische wetgeving die TV-zenders verbiedt om vijf minuten voor én na een kinderprogramma reclame uit te zenden, dus zond de zender videoclips uit tussen de programma's. Op 16 februari 2004 verhuisde Nickelodeon naar het kanaal van MTV Europe en ging het een kanaal delen met MTV Vlaanderen.

Digitale spin-offs en verdere uitbreiding

In 2005 introduceerde TMF Nederland drie digitale TMF-kanalen: TMF NL, TMF Pure en TMF Dance (toen nog TMF Party). Die laatste was de enige die te zien was bij de digitale operatoren in Vlaanderen.

Op 30 maart 2007 werd TMF helemaal vernieuwd en de originele TMF-letters werden in een rode bol met een witte rand gezet. Voor de rest werden de meeste programma's voorzien van een nieuw kleedje en zendt men sindsdien de succesvolle reeks South Park uit.

In november 2007 werd een TMF in Australië gelanceerd. In november 2010 werd TMF vervangen door MTV Hits Australië.

Op dinsdag 4 december 2007 werd de zender 'TMF Live HD' gelanceerd en dat was meteen een Europese primeur want voor het eerst zou een jongeren-muziekzender te zien zijn in 'high definition'-kwaliteit. Er wordt beeldmateriaal van de TMF Awards, TMF Cafés, MTV Unplugged sessies, VH1 Storytellers concerten en de MTV Europe Music Awards uitgezonden. TMF Live HD was te zien bij het HD-Plus pakket van indi. In februari 2009 kwam MTVNHD naar Vlaanderen en werd deze zender op de zender van TMF Live HD gezet. Uiteindelijk kwam op 1 april 2009 de zender terug ditmaal exclusief in het basisaanbod van Belgacom TV. Op 31 juli 2010 was de laatste uitzending van TMF Live HD en stopte de zender met bestaan.

Sinds woensdag 22 december 2010 zond TMF zoals MTV Vlaanderen alle programma's uit in 16:9-beeldformaat.

Afbouw van TMF Nederland

Op 4 november 2010 werd aangekondigd dat TMF Nederland van de analoge kabel zou verdwijnen en enkel nog via digitale tv te zien zal zijn. Sinds 1 januari 2011 was TMF enkel nog te zien van 6 tot 15 uur. Sinds 3 april 2011 om 15 uur zijn de uitzendingen via kabel gestopt. TMF was enkel nog te zien via internet, maar wel weer 24 op 24 uur. Ook digitale zenders bleven uitzenden. Op 2 augustus 2011 werd bekendgemaakt dat TMF per 1 september stopt, inclusief alle digitale kanalen. TMF Dance zou ook in Vlaanderen haar uitzenden stopzetten. Deze zender werd al sinds februari 2011 niet meer verdeeld door Telenet en iets later volgden de andere digitale operatoren.

Afbouw van investeringen

Op 3 oktober 2011, exact 13 jaar na de start van de zender, onderging TMF nogmaals een vernieuwing. Hierbij werd de volledige productieploeg aan de deur gezet en overgeheveld naar Scandinavië. Direct gevolg is dat er nog slechts een beperkt aantal lokale (gepresenteerde) programma's werden gemaakt en er ook in de schermgezichten werd gesnoeid. Sinds april 2012 worden er geen programma's meer gepresenteerd door VJ's. Ook het mobiele netwerk TMF Mobile werd eind mei 2012 na 5 jaar stopgezet. In juni 2013 haalde TMF een marktaandeel van 1,4% waarmee de zender stabiel bleef.

Eind november 2013 kwam TMF in het nieuws omdat het programma 'Hot or Not' cyberpesten zou uitnodigen. TMF paste de format van het programma aan zodat mensen geen commentaar meer konden geven. Eind januari verdween het programma volledig van de buis.

Geleidelijke omvorming naar Comedy Central

Op 20 januari 2014 werd Comedy Central gelanceerd in Vlaanderen. De uitzenduren van TMF werden gereduceerd zodat Comedy Central elke avond tussen 22 en 24 uur op het kanaal van TMF kon uitzenden. Op 5 oktober 2015 kondigde Viacom aan dat TMF per 1 november zou stoppen met uitzenden. Daarmee verdwenen op korte tijd twee Vlaamse jongerenzenders (TMF en concurrent JIM). Sinds 1 november 2015 zendt Comedy Central 24 uur per dag uit op het kanaal van TMF. Hiermee werd de laatste overblijvende TMF-zender stopgezet en verdween het merk na 20 jaar volledig.

VJ's

Van het begin van de zender tot april 2012 waren er vj's op TMF te zien die dagelijks programma's presenteerde. Stijn Smets is de enige presentator die sinds het begin van de zender te zien was tot TMF stopte met gepresenteerde programma's. In 2013 was er nog één gepresenteerd programma: Wereldhit. Daarna verdwenen de vj's voorgoed.

In het verleden presenteerde deze mensen op TMF:

VJ's VJ's Andere presentatoren

Programma's

Een greep uit het archief van TMF:

Tijdlijn

· · Sjabloon bewerken TMF
Nederland, Kabel: (1995 - 2011):TMF Nederland
Nederland, Digitaal: (2005 - 2011):TMF Dance · TMF NL · TMF Pure
Nederland, Awards: (1996 - 2011):TMF Awards (Nederland) · TMF Game Awards
Nederland, Voorgangers:TMF6 · TMF9
Vlaanderen, kabel: (1998 - 2015):TMF Vlaanderen
Vlaanderen, Digitaal: (2005 - 2011):TMF Dance · TMF Live HD
Awards & Overig:TMF Mobile · TMF Awards (België) (1999 - 2009)
Internationaal (opgedoekt):TMF Verenigd Koninkrijk (2002 - 2009) · TMF Australia (2007 - 2010)
Eigenaar TMF:VIMN Benelux
· · Sjabloon bewerken Televisiezenders van Paramount Benelux
Huidige televisiezenders:Nederland: Comedy Central · MTV · Nickelodeon · Nick Hits · Nick Jr. · NickToons · Paramount Network
Vlaanderen: Comedy Central · MTV · Nickelodeon · Nick Hits · Nick Jr. · NickToons
Wallonië: Nickelodeon · MTV · Nick Jr.
Internationaal: MTV Base · MTV Dance · MTV Hits · MTV Idol · MTV Live HD · MTV Pulse · MTV Rocks · VH1 · VH1 Classic
Opgeheven zenders:Nederland: Comedy Central Family · Comedy Central Extra · MTV Brand New · MTV Music 24 · Kindernet · Spike · TeenNick · The Box · TMF Nederland · TMF Dance · TMF NL · TMF Pure
Vlaanderen: TeenNick · TMF · TMF Live HD · Spike
· · Sjabloon bewerken Media in Vlaanderen: televisiezenders

Geschiedenis van de Vlaamse televisie

VRT (openbare omroep):VRT 1 · VRT CANVAS · Ketnet
DPG Media:VTM · VTM 2 · VTM 3 · VTM 4 · VTM Non-Stop · VTM GOLD · Qmusic
Play Media:Play4 · Play5 · Play6 · Play7 · Play Crime
Discovery Benelux:Discovery Channel · TLC · HGTV
Paramount Benelux:Nickelodeon · Nick Jr. · MTV · Comedy Central
The Walt Disney Company:Disney Channel · STAR Channel · National Geographic Channel
Telenet:Play More (betaalzenders) · Play Sports (betaalzenders) · Play Sports Open
Studio 100:Studio 100 TV · Njam!
Proximus Groep:Pickx+ (betaalzender) · Pickx+ Sports (betaalzenders)
Eleven Sports Network:DAZN Eleven Sports (betaalzenders) · DAZN Eleven Pro League (betaalzenders)
Vlaams-Brusselse Media:BRUZZ
Kleine zenders:Kanaal Z · MENT55 · MENTpop · PlattelandsTV · Vlaams Parlement TV · XITE · Eclips TV · Sport 10 · Dobbit TV · OUTtv
Voormalige zenders:LibertyTV · Vitaliteit · EXQI Plus · EXQI Sport · EXQI Culture · VT4 · OP12 · Libelle Tv · TMF · JIM · Cultuur 7 · Life!tv · JUST · Lacht · Acht · anne · Kadet · VTM Kids Jr. · Q2 · Vitaya · CAZ · Spike · CAZ 2 · BVN (satellietzender) · VTM Kids · Play247 · Eén+ · Canvas+ · Proximus 5 · Proximus 11 · Proximus 11+ · TV Plus · Viceland · Sporza · GUNKtv