Tegenwoordig is Portaal:Denemarken een onderwerp van groot belang en interesse geworden voor een breed spectrum van de samenleving. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering heeft Portaal:Denemarken een leidende rol gespeeld in gesprekken, zowel lokaal als internationaal. Of het nu een controversieel onderwerp is, een relevante publieke figuur, een historische gebeurtenis of een sociaal fenomeen, Portaal:Denemarken heeft de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. In dit artikel zullen we de impact die Portaal:Denemarken heeft gehad op verschillende aspecten van het moderne leven volledig onderzoeken, evenals de implicaties die voortkomen uit de relevantie ervan vandaag de dag.
Denemarken, officieel het Koninkrijk Denemarken, is een Scandinavisch land in Noord-Europa. Het had in 2016 5.717.014 inwoners.[1] De hoofdstad is Kopenhagen. Denemarken is het zuidelijkste Scandinavische land. Het omvat geografisch het grootste deel van het schiereiland Jutland en ongeveer 406 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland, Falster, Langeland, Als, Møn, Bornholm en Amager de belangrijkste zijn. Als deel van de Europese vlakte bestaat het land bijna volledig uit laagland. Meer dan 65% is gecultiveerd. Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km², iets groter dan Nederland en bijna anderhalf keer zo groot als België.
Denemarken werd verenigd in de 10e eeuw door de Viking koning Harald Blauwtand († 985), die de mensen tot het christendom bekeerde. Denemarken bestuurde Engeland gedurende korte tijd in de 11e eeuw. In 1397 werd het verenigd met Zweden en Noorwegen.
Denemarken was van de 9e eeuw tot de 11e eeuw (de periode van de Vikingen) een grootmacht, met Jutland, Seeland, en het zuidelijke deel van het huidige Zweden als basis. In het begin van de 11e eeuw was koning Knoet I gedurende 19 jaar koning van Denemarken en van Engeland, en daarnaast korte tijd koning van Noorwegen. De Vikingen hadden het land in contact gebracht met het christendom. Koning Knoet de Grote begunstigde de geestelijkheid. De kerk werd weldra een machtsfactor naast de koning. Aan het einde van de 13e eeuw was de koning in een zwakke positie. Koning Erik V werd door de adel gedwongen tot ondertekening van de zogeheten håndfæstning (1281), die kan worden gezien als de eerste grondwet van Denemarken.
Denemarken is het zuidelijkste Scandinavische land. Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en ongeveer 405 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland, Falster, Langeland, Als, Møn, Bornholm en Amager de belangrijkste zijn. Als deel van de Europese Vlakte bestaat het land bijna volledig uit laagland. Meer dan 65 procent is gecultiveerd. De enige landgrens van het land is de grens met Duitsland in het zuiden van het schiereiland Jutland. Ten westen ligt de Noordzee, ten noorden het Skagerrak en ten oosten liggen het Kattegat, de Sont en de Oostzee. Skagen is de noordelijkste plaats van Denemarken, Blåvand het meest westelijke. Gedser Odde is het meest zuidelijk gelegen gebied van het land, terwijl het eilandje Østerskær in de Oostzee het meest oostelijk ligt.
Denemarken is verdeeld in de volgende regio's: Hovedstaden (Regio Hoofdstad) - Midden-Jutland (Region Midtjylland) - Noord-Jutland (Region Nordjylland) - Seeland (Region Sjælland) - Zuid-Denemarken (Region Syddanmark)
Kopenhagen - Aarhus - Odense - Aalborg - Esbjerg - Randers - Kolding - Vejle - Horsens - Roskilde. Ribe geldt als oudste stad van Scandinavië.
Eens was Denemarken hoofdzakelijk een landbouwland, maar na 1945 breidde het land zijn industriële sector drastisch uit zodat 50 jaar later de industrie meer dan 25% en de landbouw minder dan 5% aan het bruto binnenlands product bijdroeg. Andere traditionele industrieën van Denemarken zijn de visserij en scheepsbouw, maar deze zijn ook afgenomen. Toch heeft Denemarken zijn landelijk karakter grotendeels behouden. Financiële en andere diensten, de handel en de vervoerssector zijn ook belangrijk voor de economie van het land. Lees verder >>>
![]() |
Hans Christian Andersen (Odense, 2 april 1805 — Kopenhagen, 4 augustus 1875) is een bekende Deense schrijver en dichter, meest bekend van zijn sprookjes. Hoewel men in het Nederlandse taalgebied zijn volledige naam gebruikt, staat hij in eigen land vooral bekend als H.C. Andersen.
Hans Christian Andersen werd geboren en groeide op in Odense, in grootte de derde stad van Denemarken. In Odense is het Hans Christian Andersenmuseum te vinden, waarin zijn leven is te volgen. Het huis waarin hij opgroeide is daar ook te bezichtigen. Lees verder >>>
Wist u dat...
Gewenste artikelen Een selectie uit de lijst: Gewenste artikelen - Denemarken Deense keuken (da/en) · Denemarken in de Europese Unie (da/en) · Economie van Denemarken (da/en) · Politiek in Denemarken (da/en) · Verkiezingen in Denemarken (da/en)
Vigilius Eriksen (da/en) · Andreas Johansen Lundhoff (da) · Hannibal Peter Selmer (da)
Nieuwe artikelen Pernille Harder · Mette Frederiksen Dit kan beter
Het lezen waard Denemarken · Denen · Deens · Hygge · Vikingen · Vikingschip |
Subportalen van Noord-Europa |
---|
Denemarken · Faeröer · Noorwegen · Zweden · Baltische staten |
Subportalen van Europa |
---|
Centraal-Europa · Noord-Europa · Oost-Europa · West-Europa · Zuid-Europa |