Tegenwoordig is Javakade een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen over de hele wereld. Van de impact ervan op de samenleving tot de relevantie ervan in de populaire cultuur: Javakade is een onderwerp gebleken dat het waard is om onderzocht en besproken te worden. Met een enorm bereik en aanzienlijke invloed is het geen verrassing dat Javakade het middelpunt van de aandacht is in talloze debatten en gesprekken. In dit artikel zullen we het belang van Javakade onderzoeken en hoe het onze wereld heeft gevormd op manieren die we ons misschien niet eens realiseren. Van zijn rijke geschiedenis tot zijn toekomstige implicaties bestaat er geen twijfel over dat Javakade in de nabije toekomst voor velen een interessant onderwerp zal blijven.
De Javakade in Amsterdam-Oost kreeg zijn naam in 1914 en werd vernoemd naar het eiland Java, een der grote Soenda-eilanden. De Javakade vormt de zuidelijke begrenzing van het begin 20e eeuw aangelegde schiereiland in het Oostelijk Havengebied. De noordelijke begrenzing wordt gevormd door de Sumatrakade. Tot in de jaren vijftig vertrokken hier vele zeeschepen, vooral ook naar de Indische archipel. Toen in de jaren negentig de haventerreinen werden bestemd voor woningbouw kreeg het hele schiereiland de naam Java-eiland. De nieuwe binnentuinen, straten en grachten zijn genoemd naar Javaanse plaatsen. Het Java-eiland grenst bij het Azartplein aan het KNSM-eiland. Hier is sinds 2004 het eindpunt van tramlijn 10. Sinds 2001 verbindt de Jan Schaeferbrug de Javakade met de Oostelijke Handelskade.
In 1998 werd door Ton Slits het kunstwerk Hemels juweel opgeleverd op Javakade 700-728.
Op de westkop werd van 2016 tot en met 2018 gebouwd aan een hotel, dat bij oplevering de Amsterdamse Architectuur Prijs won.