Aarau (stad)

In de wereld van vandaag is Aarau (stad) een onderwerp dat ieders aandacht heeft getrokken, hetzij vanwege zijn historische relevantie, zijn impact op de moderne samenleving of zijn invloed op de ontwikkeling van technologie. Eeuwenlang is Aarau (stad) het onderwerp geweest van studie, debat en controverse, en het belang ervan blijft toenemen. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Aarau (stad) onderzoeken, van de oorsprong tot de invloed ervan vandaag de dag, waarbij we de impact ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven in ogenschouw nemen. We zullen ook de meningen en perspectieven van experts in het veld onderzoeken, met als doel een breed en uitgebreid overzicht van dit fascinerende onderwerp te bieden.

Aarau
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Vlag van Aarau
Wapen van Aarau
Aarau (Zwitserland)
Aarau
Situering
Kanton Aargau
District Aarau
BFS/OFS/UST-code 4001
Soort gemeente Gemeente
Coördinaten 47° 24′ NB, 8° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,94 km²
Inwoners
(31-12-2013)
20.130
(1730 inw./km²)
Hoogte 381 m
Overig
Postcode 5000
Taal Duits
Website Officiële website
Detailkaart
Aarau (Aargau)
Aarau
Locatie in Aargau
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Aarau is de hoofdstad van het Zwitsers kanton Aargau.

De stad ligt aan de rivier de Aare aan de zuidrand van de Jura. De westelijke stadgrens grenst aan het kanton Solothurn. De stad telt 20.130 inwoners, ligt op 385 meter hoogte en beslaat 894 hectare (8.94 km²). De aan elkaar gegroeide agglomeratie rondom Aarau bevat 60.000 tot 70.000 inwoners.

Van maart tot september 1798 was Aarau de eerste hoofdstad van Zwitserland tijdens de Helvetische Republiek.

Albert Einstein heeft aan de kantonschool (het gymnasium) in Aarau zijn middelbareschooldiploma behaald, voordat hij werd toegelaten tot het Eidgenössisches Polytechnikum in Zürich.

Oude stad van Aarau
Stadhuis

Geschiedenis

Op het eind van de 13de eeuw werd Aarau eigendom van de graven van Habsburg en van de hertogen van Oostenrijk, wier familieslot in de nabijheid was gevestigd. In 1415 werd Aarau bezet door de Berner militie. Na de slag van Kappel am Albis, waarin Zwingli sneuvelde, werd er de vrede gesloten tussen de katholieken en protestanten. Op 11 augustus 1712, na de Toggenburgeroorlog, werd tussen de katholieke en protestantse kantons een nieuw vredesverdrag ondertekend dat het overwicht van Zürich en Bern bekrachtigde.

Cultuur

Sport

Geboren

Overleden

Partnersteden

Zie de categorie Aarau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.