Gemeente (bestuur)

In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Gemeente (bestuur), een spannend onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Sinds zijn opkomst heeft Gemeente (bestuur) levendige belangstelling gewekt op verschillende gebieden, zowel op academisch, wetenschappelijk, cultureel als sociaal gebied. Door de geschiedenis heen heeft Gemeente (bestuur) een aanzienlijke impact gehad op de manier waarop we de wereld om ons heen begrijpen, en de invloed ervan blijft vandaag de dag relevant. Via dit artikel zullen we de verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot Gemeente (bestuur) onderzoeken, in een poging het belang en de relevantie ervan in onze samenleving beter te begrijpen.

Een gemeente is een woonkern of groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat. De gemeente is in de meeste landen de onderste laag uit de politieke bestuursstructuur. De lagen boven de gemeente zijn:

Twee gemeenten kenden tot 2014 deelgemeenten waarin de gemeente was opgedeeld: Amsterdam en Rotterdam.
De gemeenten zijn administratief opgedeeld in deelgemeenten. Deze afdelingen vormen geen bestuurslaag. Gemeenten met meer dan 100.000 inwoners mogen van de deelgemeenten districten maken met een eigen verkozen raad en bestuur.[1] Alleen de stad Antwerpen maakt van dit recht gebruik, zie district in Antwerpen.

Etymologie

Het woord gemeente is afkomstig van de Middeleeuwse meent of gemene gronden. Het gemeenschappelijk gebruik van de meenten vereiste een vorm van collectief bestuur.

Gemeenteartikelen per land

Zie ook