Westdorpe

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen Westdorpe
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Westdorpe Wapen van Westdorpe (Details) (Details)
Westdorpe (Zeeland)
Westdorpe
Situering
Provincie ZeelandVlag Zeeland Zeeland
Gemeente TerneuzenVlag Terneuzen Terneuzen
Coördinaten 51° 14′ NB, 3° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 24,06 km²
- land 22,62 km²
- water 1,43 km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.940
(81 inw./km²)
Woning­voorraad 957 woningen
Overig
Woonplaatscode 1138
Detailkaart
Kaart van Westdorpe
Westdorpe in de gemeente Terneuzen
Foto's
Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk
Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Westdorpe is een dorp nabij Axel, in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp, in de regio Zeeuws-Vlaanderen, heeft 1.940 inwoners (2023). De naam van het dorp komt voort uit de westelijke ligging ten opzichte van de stad Axel. Westdorpe ligt langs de Graaf Jansdijk en is een mooi voorbeeld van een dijkdorp met lintbebouwing. Westdorpe is het op een na langste dorp van Nederland. De Graaf Jansdijk maakte vroeger deel uit van de landdijk tussen Terneuzen en Boekhoute. Het dorp geniet bekendheid doordat er dikwijls de landelijk hoogste temperatuur wordt waargenomen.

Tot 1 april 1970 was het een zelfstandige gemeente, waarna het tot 2003 tot de gemeente Sas van Gent behoorde. Westdorpe is 142 hectare groot. Een belangrijk deel hiervan bestaat uit Canisvliet. Om bepaalde plant- en diersoorten te beschermen zijn de gronden rondom de Canisvlietse Kreek aangewezen tot natuurreservaat en natuurontwikkelingsgebied.

Geschiedenis

Al in 1276 komt de naam Westdorpe in bronnen voor. De daarbij aangehaalde parochie zal ten noordoosten van het huidige dorp hebben gelegen, waar resten zijn teruggevonden. Rond 1400 zorgden overstromingen van de Braakman dat het dorp volledig verdween. Het noordelijk deel verdween tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 19 november 1404. Met de aanleg van de Graaf Jansdijk moest toen nog begonnen worden. Het gespaarde zuidelijke deel verdronk in 1586 toen Prins Maurits de stad Axel innam en Westdorpe inundeerde om Axel te behouden.

Het huidige dorp ontstond na 1620 als langgerekt dijkdorp op de zuidelijke dijk van de in dat jaar gereedgekomen Autrichepolder. Aanvankelijk behorende tot de Spaanse Nederlanden, werd het in 1644 alsnog door de Staatsen veroverd.

In 1788-1789 werd de Zwartenhoekse zeesluis gebouwd toen het gebied tussen Hulst en Sas van Gent bedijkt werd in de periode 1787-1790.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de periode van 21 tot 23 mei 1940, leed Westdorpe zwaar onder artilleriebeschietingen. Het dorp, gelegen vlak bij de brug over het kanaal Gent-Terneuzen, was in het frontgebied komen liggen tussen terugtrekkende Franse, Belgische en Nederlandse troepen, en het oprukkende Duitse leger. Nog voor de beschietingen begonnen was het op bevel verlaten dorp voor een groot gedeelte geplunderd en vernield door de Belgische troepen. Onder andere de kerk uit 1886 werd, waarschijnlijk om strategische redenen, door het 5e Belgische Legerkorps onherstelbaar beschadigd.

Bezienswaardigheden

Natuur en landschap

Westdorpe ligt in een zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Ten westen van Westdorpe ligt het Kanaal Gent-Terneuzen en ten zuiden van het dorp vindt men de Molenkreek. Ook is er de Canisvlietse Kreek met het natuurgebied Canisvliet, ten zuidwesten van het dorp.

Evenementen

Geboren in Westdorpe

Zie ook

Nabijgelegen kernen

Zelzate, Sas van Gent, Zuiddorpe, Overslag, Axel

Externe links

Mediabestanden Vlag van Zeeland · · Sjabloon bewerken Vlag van Terneuzen Plaatsen in de gemeente Terneuzen

Steden: Axel · Biervliet · Philippine · Sas van Gent · Terneuzen
Dorpen: Hoek · Koewacht · Overslag · Sluiskil · Spui · Westdorpe · Zaamslag · Zandstraat · Zuiddorpe
Buurtschappen: Den Abeele · Altena · Axelschestraat · Batterij · Berdelingebuurte (deels) · Boerengat · Bontekoe · Boschdorp · Boschdorp · Bouchauterhaven · Cootjesdorp · De Sluis · Driedijk · De Drie Geloven · Driekwart · Drieschouwen · Driewegen · Eendragt · Het Fort · Fort Ferdinandus · Griete · Hasjesstraat · Haven (deels) · Hazelarenhoek · Het Zand · Hoek van de Dijk · Holleken (deels) · Hoogedijk · Isabellahaven · Kampersche Hoek · Kijkuit · Klein Gent · Knol · De Kraag · Kruispad · Kwakkel · Magrette · Mauritsfort · Molenhoek · De Muis · Nieuwemolen · Nieuwlandse Molen · Othene · Oude Molen · Oude Polder · Paradijs · Passluis · Poonhaven · Posthoorn (deels) · De Put · De Ratte · Reedijk · Reuzenhoek · Rijgerij · Roodesluis · Schaapdijk · Schapenbout · Sint Andries · Snaaien · Steenovens · De Sterre · Stoppeldijkveer (deels) · Stroodorpe · Vaartwijk · Vaatje · Val · Varempé · Waterhuis · Watervliet · Wouterij · Wulpenbek · Zaamslagveer · Zandplaat · Zwartenhoek
Historische plaatsen: Axelsche Sassing · Noordhoek · Rietmusch · De Stuiver · Triniteit · Tweekwart · Vingerling
Zeeland: Steden en dorpen in Zeeland      Nederland: Provincies · Gemeenten