Canisvliet

Welkom bij het artikel van Canisvliet, waar we in detail alle aspecten zullen onderzoeken die verband houden met dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is. In dit artikel zullen we verschillende standpunten, recent onderzoek, statistische gegevens en getuigenissen van deskundigen analyseren die ons zullen helpen het belang van Canisvliet in ons leven beter te begrijpen. Vanaf de oorsprong tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving zullen we alle dimensies van Canisvliet uitgebreid onderzoeken om onze lezers een compleet en gedetailleerd beeld van dit onderwerp te bieden. Ongeacht uw niveau van voorkennis over Canisvliet, is dit artikel bedoeld om uw interesse te wekken en uw begrip van dit relevante onderwerp te verrijken.

Canisvliet
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Zeeland
Dichtstbijzijnde plaats Westdorpe, Sas van Gent, Zelzate
Coördinaten 51° 13′ NB, 3° 48′ OL
Informatie
Oppervlakte 1,41 km²
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Opgericht 14 maart 2011[1]
Beheer Staatsbosbeheer
Gebiedsnummer 125
Sitecode (Europees) NL2003013
Detailkaart
Detailkaart
Locatie van het Natura 2000-gebied
Foto's
Canisvliet

Canisvliet is een poldergebied en natuurreservaat bij Westdorpe in de Nederlandse gemeente Terneuzen (Zeeland). Het totale gebied is 450 hectare groot. Hiervan is het natuurontwikkelingsbied 100 hectare. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Geschiedenis

Het gebied was ooit een zijarm van de Honte. Na de sluiting van de Graaf Jansdijk (1790) en de Sasdijk kon het deels worden drooggelegd, waarbij de Canisvliet binnenpolder en de Canisvliet buitenpolder ontstonden, beide ten oosten van het huidige terrein. Het huidige natuurterrein bleef onbewoond landbouwgebied, met brak water. Begin jaren zestig vond een ruilverkaveling plaats. De ornitholoog Johan van den Steen uit Sas van Gent wist te verhinderen dat het gebied werd opgespoten met grond die vrijkwam bij de verbreding van het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Canisvlietse Kreek

Een groot deel van Canisvliet bestaat uit de Canisvlietse Kreek; een Natura 2000-natuurgebied, naast het Kanaal Gent-Terneuzen. De kreek werd eind jaren negentig gesaneerd, nadat de waterkwaliteit decennia was verslechterd door lozingen van sterk vervuild water vanuit België via de Reigerskil. Het gebied van de kreek is 142 hectare groot.

De kreek vormt aan de zuidzijde de grens tussen Nederland en België. Net over de grens bij het gebied ligt Zelzate.

Natuur

Op het terrein vindt men kruipend moerasscherm, rietorchis en pluimzegge. Broedvogels zijn onder meer: grauwe gans, bruine kiekendief, blauwborst en watersnip.

Zie ook

Zie de categorie Canisvliet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.