Watergaasvlieg (soort)

In de wereld van vandaag is Watergaasvlieg (soort) een kwestie die aanzienlijk relevanter is geworden in de samenleving. Sinds zijn opkomst heeft Watergaasvlieg (soort) de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld, wat aanleiding heeft gegeven tot debat en controverse over de implicaties en gevolgen ervan. De impact ervan strekt zich uit tot verschillende aspecten van het dagelijks leven, zowel op persoonlijk als op mondiaal niveau. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Watergaasvlieg (soort) diepgaand onderzoeken, waarbij we de oorsprong, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de invloed ervan vandaag analyseren. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Watergaasvlieg (soort) in verschillende gebieden is doorgedrongen en hoe het onze percepties en gedrag heeft gevormd.

Watergaasvlieg
Watergaasvlieg (soort)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Neuroptera (Netvleugeligen)
Familie:Osmylidae (Watergaasvliegen)
Onderfamilie:Osmylinae
Geslacht:Osmylus
Soort
Osmylus fulvicephalus
(Scopoli, 1763)
Larve
Synoniemen

Osmius fulvicephalus

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De watergaasvlieg (Osmylus fulvicephalus) is een insectensoort uit de familie van de watergaasvliegen (Osmylidae), orde netvleugeligen (Neuroptera).

Beschrijving

Het insect wordt 4 tot 5 centimeter groot, de spanwijdte is 40 tot 52 millimeter. De vleugels hebben langs de randen zwarte vlekken, die echter sterk in intensiteit kunnen verschillen en soms geheel ontbreken. De kop van het dier is opvallend oranjerood.

Voorkomen

De soort is wijdverbreid in Europa, met name in bergachtiger streken. In Nederland is de soort vrij zeldzaam, in België is hij met name in de Ardennen algemener. De habitat van de watergaasvlieg is de omgeving van stromend water. Het insect is zeer gevoelig voor vervuiling.

Levenscyclus

Het dier vliegt vaak vlak boven het water of rust op een tak die boven het water hangt. Als het dier paringsbereid is, is het vaak de onderkant van blad te vinden. Ook onder bruggen groeperen ze zich dan graag. De watergaasvlieg gebruikt kleinere insecten als voedsel.

Het mannetje lokt de vrouwtjes met behulp van een klier dat aan het achterlijf vast zit.[1] Eitjes worden afgezet in de omgeving van het water, bijvoorbeeld op oeverplanten. De larven leven van andere insectenlarven, met name die van dansmuggen (Chironomidae). Ze leven veelal boven water, maar gaan onder water om voedsel te zoeken, dat ze uit het water halen en erboven opeten. De larve overwintert in het tweede of derde stadium. De soort vliegt van halverwege mei tot in augustus in één jaarlijkse generatie.