In dit artikel willen we ons concentreren op Wapen van Waverveen, een onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Naarmate de wereld vooruitgaat, is Wapen van Waverveen een aandachtspunt geworden voor zowel onderzoekers, professionals als enthousiastelingen. Via dit artikel zullen we proberen verschillende facetten van Wapen van Waverveen en de impact ervan op de samenleving, economie, cultuur en meer te onderzoeken. Verschillende perspectieven en meningen zullen worden besproken om een compleet overzicht van Wapen van Waverveen te bieden en in te gaan op de relevantie ervan vandaag. Met een kritisch en analytisch oog hopen we onze lezers een vollediger inzicht te geven in Wapen van Waverveen en het belang ervan in de moderne wereld.
Het wapen van Waverveen werd op 22 oktober 1817 door de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Hollandse gemeente Waverveen bevestigd. Op 1 januari 1819 ging de gemeente over naar de provincie Utrecht. In 1841 ging Waverveen op in de gemeente Vinkeveen en Waverveen. Het wapen van Waverveen is daardoor komen te vervallen als gemeentewapen. Het wapen is opgenomen in het wapen van Vinkeveen en Waverveen.
De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
Van keel met een fasse van goud, waarop 2 sautoirs van sabel.[1]
De heraldische kleuren zijn keel (rood), goud (goud of geel) en sabel (zwart)
Bij de site Nederlandse Gemeentewapens is de herkomst onbekend, aangezien het wapen werd aangevraagd zonder een achtergrond of een verklaring.[2] De vroegere heerlijkheid Waverveen heeft hetzelfde wapen gevoerd. De heerlijkheid Waveren, Botshol en Ruige Wilnis, die in 1811 bij Waverveen werd gevoegd, had een totaal verschillend wapen. De oudst bekende afbeelding van het wapen van Waverveen dateert van omstreeks 1668.[3] De Waverveense predikant Ds. Henricus Selijns heeft de wapens van Waveren en Waverveen toen in het kerkboek getekend en ingekleurd. Het wapen van Waverveen heeft een zwarte balk met twee zilveren kruisjes, zoals in het wapen van Amstelveen. Het wapen van Waveren, Botshol en Ruige Wilnis (bekend sinds +/- 1630 ([2])) dat sterk verschilt van het wapen van de heerlijkheid Waverveen, wordt door Van der Aa beschreven als: een goud veld, met twee roode balken, waarop vijf witte schuinsche ruiten, drie boven en twee onder. Dit is identiek aan het wapen zoals door Ds. Selijns ook later rond 1668 tekende voor Waveren-Botshol-Ruige Wilnis.[4] Ook Van Ollefen geeft aan dat Waverveen en Waveren totaal verschillende wapens voerden.[5]