Walahfrid Strabo

In het verleden is de samenleving getuige geweest van talloze ontwikkelingen en veranderingen in de wereld die een aanzienlijke invloed hebben gehad op de manier waarop we leven en de wereld om ons heen waarnemen. Van wetenschappelijke ontdekkingen tot culturele revoluties, Walahfrid Strabo heeft een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van onze huidige realiteit. Door de jaren heen hebben we gezien hoe Walahfrid Strabo is geëvolueerd en aangepast aan de behoeften en eisen van een steeds veranderende samenleving. In dit artikel zullen we het belang van Walahfrid Strabo in verschillende aspecten van ons dagelijks leven en de invloed ervan op de manier waarop we denken en handelen nader onderzoeken.

Walahfrid Strabo (houtsnede uit 1493)

Walahfrid Strabo (circa 80818 augustus 849) was van 842 tot zijn dood in 849 abt van het Benedictijner klooster op het eiland Reichenau in het Bodenmeer.

Al op zeer jeugdige leeftijd trad hij in het klooster in. Hij werd daar onderwezen door abt Grimald. Later zette hij zijn studie voort in de Abdij van Fulda onder Hrabanus Maurus. Door Lodewijk de Duitser werd hij naar het hof gehaald om daar hofkapelaan van keizerin Judith te worden en een bijdrage te leveren aan de opvoeding van Karel II.

In 849 kwam Walahfrid bij een ongeluk om het leven.

Walahfrid heeft een belangrijk literair oeuvre nagelaten. De bekendste werken zijn: de Visio Wettini en De cultura hortorum. Verder schreef Walahfrid Versus in Aquisgrani palatio editi anno Hludovvici imp. XVI, een hagiografie over de heilige Gallus, de Vita Otmars en een afschrift van het Palestrinatractaat van Arculfus-Adamnanus.

Zijn gedicht, Liber de cultura hortorum, was een lofzang over de studie van planten en kruiden. In dit leerdicht beschreef hij 24 planten uit de kruidtuin van het klooster.[1] Het werd opgedragen aan abt Grimald van de Abdij van Sankt Gallen.

  • (la) Walafridus Strabo Fuldensis op Documenta Catholica Omnia