In het artikel van vandaag willen we het hebben over Vlag van Harderwijk, een onderwerp dat de laatste tijd grote belangstelling in de samenleving heeft gewekt. Vlag van Harderwijk is een probleem dat gevolgen heeft gehad voor mensen van alle leeftijden, geslachten en sociaal-economische niveaus, waardoor verschillende meningen en debatten zijn ontstaan over het belang en de gevolgen ervan. In dit artikel zullen we de meest relevante aspecten van Vlag van Harderwijk analyseren, van de oorsprong tot de huidige situatie, met als doel een brede en complete visie te geven op dit onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van zoveel mensen over de hele wereld.
De vlag van Harderwijk is op 30 juni 1966 vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de Gelderse gemeente Harderwijk. De beschrijving van de vlag luidt als volgt:
Zes even hoge liggende banen in de kleuren Hanze-geel en Nassau-blauw. De middelste banen grijpen in elkaar in de vorm van 6 kantelen.
De kleuren is een verwijzing naar het verleden van Harderwijk. Het geel staat voor het Hanzeverbond en het blauwe voor het band met het huis van Nassau. De gekanteelde middelste banen is een verwijzing naar het vestingsverleden. Het aantal banen verwijst naar het aantal studierichtingen die gevolgd konden worden aan de universiteit van Harderwijk in de 17e tot en met de 19e eeuw. Het ontwerp was van de Stichting voor Banistiek en Heraldiek.
Sierksma beschrijft in 1962 een niet-officiële vlag als volgt:
Twee evenhoge banen van geel en blauw.
De kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen.