In het artikel van vandaag gaan we het hebben over Stripalbum, een onderwerp dat de laatste tijd grote belangstelling heeft gewekt. Stripalbum is een probleem dat een grote verscheidenheid aan mensen treft, omdat het gevolgen heeft voor verschillende aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot Stripalbum onderzoeken, met als doel een compleet en gedetailleerd beeld van dit onderwerp te geven. We zullen de geschiedenis ervan onderzoeken, de huidige impact ervan, evenals mogelijke toekomstige implicaties. Daarnaast zullen we verschillende meningen en benaderingen over Stripalbum analyseren, om een breder begrip van dit onderwerp te bieden. Doe mee met deze volledige analyse van Stripalbum!
Een stripalbum of stripboek is een boek met een stripverhaal, een deel van een stripverhaal of meerdere stripverhalen.
Stripalbums over eenzelfde persoon of groep personen worden soms als stripreeks uitgegeven. In de stripreeks worden de stripalbums opvolgend genummerd. In West-Europa bestaat een stripalbum meestal uit 48 of 56 bladzijden. Stripalbums worden uitgegeven met harde kaft (hardcover) of zachte kaft (softcover), op oblong- of op gewoon formaat.
De eerste stripverhalen waren krantenstrips die halverwege de jaren dertig van de twintigste eeuw voor het eerst op grote schaal werden herdrukt in albums. De reguliere uitgifte van strips in albumvorm begon in Verenigde Staten vanaf 1933 in de vorm van comic en leidde daar tot de zogenaamde Golden Age van het stripverhaal.
In West-Europa verschenen vanaf de jaren vijftig veelvuldig verhalen uit striptijdschriften als Kuifje, Robbedoes, de Sjors en Sjimmie en de Pep in albumvorm. In het Nederlandse taalgebied worden jaarlijks rond de 1000 verschillende nieuwe stripalbums uitgegeven. Stripalbums zijn een geliefd object voor verzamelaars.
Sinds het begin van de 21ste eeuw zijn de integrale uitgaven van stripalbums courant.