In het volgende artikel wordt de impact van Salon d'Automne op de hedendaagse samenleving onderzocht. Salon d'Automne is door de jaren heen een onderwerp van interesse en debat geweest, waardoor tegenstrijdige meningen zijn ontstaan onder experts en het grote publiek. Deze figuur/persoon/thema heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de populaire cultuur, de politiek, de economie en vele andere aspecten van de moderne samenleving. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen we proberen licht te werpen op de invloed van Salon d'Automne op verschillende gebieden, en de relevantie ervan in de huidige context onderzoeken. Er worden verschillende perspectieven belicht en argumenten aangedragen die uitnodigen tot reflectie en debat over dit onderwerp.
De Salon d'Automne is een kunsttentoonstelling van schilder- en beeldhouwkunst in Parijs in Frankrijk.
In 1903 werd de eerste georganiseerd door Georges Rouault, André Derain, Henri Matisse en Albert Marquet als een reactie op het conservatieve beleid van de officiële Parijse salon. De tentoonstelling werd vrijwel onmiddellijk het paradepaardje van de ontwikkelingen en innovaties in de 20e-eeuwse schilderkunst en beeldhouwkunst.
De Salon d’Automne werd gedomineerd door kunstschilders. Jacques Villon was een van de kunstenaars die hielp organiseren van de eerste salon. De Puteaux-groep erkende met voorstellingen op de Salon des Indépendants. De dichter-schilder-criticus Tristan Klingsor was een vroege exposant. Tijdens de eerste jaren van de Salon gaven kunstenaars zoals Pierre-Auguste Renoir en Auguste Rodin acte de présence.
Sinds de oprichting hebben belangrijke kunstschilders zoals Paul Cezanne, Henri Matisse, Paul Gauguin en Pablo Picasso hieraan meegedaan.
Na de Eerste Wereldoorlog werd de Salon d'Automne gedomineerd door de werken van schilders als Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Georges Braque, Georges Gimel en de Poolse expressionistische kunstschilder Henryk Gotlib.
Beeldhouwwerk was er van Constantin Brancusi, Aristide Maillol, Charles Despiau, René Iché en Ossip Zadkine.
Naast schilder- en beeldhouwkunst waren er op de Salon creaties van decoratieve kunsten, zoals de glasfabriek van Rene Lalique en architectonische ontwerpen van Le Corbusier. Gedurende de laatste decennia van de 20e eeuw werd de Salon d'Automne voornamelijk geïllustreerd door kunstschilders Edouard McAvoy, Jean Monneret, en Maurice Boitel.