Saadia Gaon

In de wereld van vandaag is Saadia Gaon een onderwerp dat steeds relevanter is geworden. Of het nu vanwege de impact ervan op de samenleving, het belang ervan op wetenschappelijk gebied of de invloed ervan op de populaire cultuur is, Saadia Gaon is een onderwerp van algemeen belang geworden. Naarmate de gesprekken rond Saadia Gaon voortduren, is het van cruciaal belang om de betekenis en implicaties ervan te begrijpen. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Saadia Gaon onderzoeken en de rol ervan in de hedendaagse wereld analyseren. Van de oorsprong tot de impact op het heden, we zullen ons onderdompelen in het fascinerende universum van Saadia Gaon en alles ontdekken wat dit thema te bieden heeft.

Saadia Gaon
Persoonsgegevens
Naam Saadia ben Joseph
Geboren 892, Fajoem
Overleden 942, Sura
Beroep rabbijn
Belangrijkste werken
Geloofs- en zedenleer
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

Saadia Gaon, geboren als Saadia ben Joseph, (Fajoem, 892 - Sura (Babylonië), 942) was een belangrijk joods filosoof en vermaard rabbijn.

Hij werd geboren in Egypte. In 928 werd hij Gaon of hoofd van de Israëlitische hogeschool te Sura bij Babylon, en overleed aldaar in 942.

Hij bezat een uitgebreide kennis en schreef in het Arabisch een Geloofs- en zedenleer, die door Juda ibn Tibbon (1160) in het Hebreeuws werd vertaald. Saadia Gaon vertaalde de Pentateuch in het Judeo-Arabisch. Die vertaling werd in in 1546 opgenomen in de Constantinopel polyglot. In de zeventiende eeuw werd die tekst in een naar het Arabisch alfabet getranscribeerde vorm opgenomen in zowel de Parijse polyglotbijbel als de Londense polyglotbijbel.

Referentie

  • art. Saadia Gaon, in A. Winkler Prins (ed.), Geïllustreerde encyclopaedie: woordenboek voor wetenschap en kunst, beschaving en nijverheid, XIII, Rotterdam, 18872, p. 161.