Roland Topor

In de wereld van vandaag is Roland Topor een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele planeet. Sinds zijn opkomst heeft Roland Topor op verschillende gebieden een grote impact gehad, met verhitte debatten en tegenstrijdige meningen tot gevolg. De relevantie ervan valt niet te ontkennen, aangezien de invloed ervan zich uitstrekt tot uiteenlopende terreinen als politiek, technologie, cultuur, wetenschap en de samenleving in het algemeen. Roland Topor heeft een diepe stempel gedrukt op de recente geschiedenis, door gevestigde paradigma's uit te dagen en nieuwe perspectieven te bieden op de uitdagingen van de hedendaagse wereld. In dit artikel zullen we de vele facetten van Roland Topor analyseren en de betekenis ervan in de huidige context verkennen.

Roland Topor
Graf van Roland Topor
Graf van Roland Topor
Persoonsgegevens
Pseudoniem Topor
Geboren Parijs, 7 januari 1938
Overleden Parijs, 16 april 1997
Geboorteland Frankrijk
Nationaliteit Frans
Opleiding École des Beaux Arts
Beroep(en) illustrator, cartoonist, striptekenaar, schilder, roman-, toneel-, film- en tv-schrijver, filmmaker en acteur
Oriënterende gegevens
Leermeester Edouard Joseph Goerg
Stijl(en) Surrealisme, cartoons
Bekende werken De Huurder, Joko Viert Zijn Verjaardag
RKD-profiel
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Muurschildering van Roland Topor, 1988 (Tongersestraat, Maastricht)

Roland Topor (Parijs, 7 januari 1938 - aldaar, 16 april 1997) was een Frans illustrator, cartoonist, striptekenaar, schilder, roman-, toneel-, film- en tv-schrijver, filmmaker en acteur die bekend stond om het surreële karakter van zijn werk. Topor was van Pools-Joodse afkomst en bracht de eerste jaren van zijn leven door in Savoye waar zijn familie hem voor de nazi's verborg.

Topor was vooral bekend voor zijn absurde cartoons, onder andere voor Charlie Hebdo, die altijd iets macabers in zich dragen. Hij maakte ook illustraties bij boeken van o.a. Tolstoi, Marcel Aymé, vanuit zijn eigen surrealistische en satirische kijk op de wereld.[1] Ook zijn romans en korte verhalen hebben nagenoeg allemaal een wreed karakter. Zijn eerste roman Le Locataire chimérique schreef hij in 1964. Deze werd in 1976 verfilmd door Roman Polanski als The Tenant.