Ptitsjka is tegenwoordig een onderwerp van groot belang, omdat het een directe impact heeft op ons leven. Door de geschiedenis heen is Ptitsjka het voorwerp geweest van studie, debat en controverse, en dat is geen wonder, aangezien het belang ervan onmiskenbaar is. In dit artikel zullen we verschillende facetten van Ptitsjka verkennen, waarbij we de betrokkenheid ervan in verschillende aspecten van de samenleving analyseren. Vanaf de oorsprong tot de projectie ervan in de toekomst, inclusief de invloed ervan op de cultuur, de politiek en de economie, zullen we ons verdiepen in een diepgaande analyse die ons in staat zal stellen het belang van Ptitsjka in de wereld van vandaag beter te begrijpen.
Ptitsjka (Russisch: Птичка, "klein vogeltje"), is een officieuze naam voor het tweede Sovjetruimteveer, dat deze naam zou dragen zodra het klaar was. Dit ruimteveer onderscheidt zich van de andere vooral door het roodgekleurde metalen frame op de laaddeuren.
De bouw van dit tweede ruimteveer begon in 1988. Het was het uitgebreidste ontwerp van alle ruimteveren die na de Boeran gebouwd moesten worden, maar werd nooit afgemaakt. Het project werd in 1993 officieel stopgezet vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het daardoor ontstane geldtekort in het project. In augustus 1995, werd de Ptitsjka verplaatst naar het MZK-gebouw (Russisch: МЗК, Монтажно-Заправочный Комплекс, "montage- en vulcomplex") in Kazachstan in het Kosmodroom van Bajkonoer.[1]