Privé-domein

In de wereld van vandaag is Privé-domein een onderwerp dat op alle gebieden van het dagelijks leven van groot belang en relevantie is geworden. Van de persoonlijke, via de professionele, tot de sociale sfeer is var1 een aandachtspunt en voortdurend debat geworden. De impact ervan is met name in verschillende aspecten waargenomen, wat tegenstrijdige meningen, theorieën en onderzoeken heeft opgeleverd die proberen de invloed ervan op de huidige samenleving volledig te begrijpen. In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten van Privé-domein, waarbij we de betekenis, implicaties en mogelijke wegen voor de toekomstige ontwikkeling ervan onderzoeken.

Martin Ros, samensteller van de reeks

Privé-domein (ook wel met twee hoofdletters geschreven: Privé-Domein) is een Nederlandse autobiografische reeks van Uitgeverij De Arbeiderspers, grotendeels samengesteld door Martin Ros. De reeks, die werd begonnen in 1966, omvat autobiografieën en egodocumenten uit allerlei landen, met uitzondering van enkele delen uit de beginperiode, vooral van literaire schrijvers.

In de reeks zijn vertegenwoordigd: dagboeken, briefwisselingen, persoonlijke notities en aforismen, autobiografieën en memoires. Elk jaar verschijnen nog nieuwe delen.

De aparte omslagen, in ieder geval van de tot nummer 200 verschenen boeken, zijn ontworpen door Kees Kelfkens (1919-1986).

De naam van de reeks is ontleend aan die van een kleine Franse uitgeverij, Editions du Cap, alias Domaine privé. Productiechef Wim Mol van De Arbeiderspers stelde een mooi en afwijkend formaat vast, 11,5 bij 19,5 cm (géén gulden snede) en deed de typografie. Ook hij zocht het in Frankrijk. Als symbool van beslotenheid plaatste hij tegenover de titelpagina »PRIVÉ-DOMEIN« tussen guillemets (Franse aanhalingstekens) en de paginacijfers tussen haakjes.

Titels

In september 2015 verscheen een speciale editie: de Privé-domein scheurkalender.