Prehistorische paalwoningen in de Alpen

Dit artikel behandelt het onderwerp Prehistorische paalwoningen in de Alpen vanuit verschillende perspectieven, met als doel om in te gaan op het belang en de relevantie ervan vandaag de dag. De impact ervan op verschillende gebieden zal worden geanalyseerd, evenals de evolutie ervan in de tijd. Recente studies en onderzoek zullen worden gepresenteerd die licht werpen op var1 en de implicaties ervan voor de samenleving. Op dezelfde manier zullen mogelijke toekomstige implicaties worden besproken en zullen nieuwe studiegebieden met betrekking tot Prehistorische paalwoningen in de Alpen worden onderzocht. Dit artikel probeert een alomvattend beeld te geven van Prehistorische paalwoningen in de Alpen en het debat over de betekenis ervan in de hedendaagse wereld te bevorderen.

Prehistorische paalwoningen in de Alpen
Werelderfgoed cultuur
Prehistorische paalwoningen in de Alpen
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Italië Italië
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Slovenië Slovenië
Vlag van Zwitserland Zwitserland
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1363
Inschrijving 2011 (35e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De prehistorische paalwoningen in de Alpen zijn een groep van 111 archeologische vindplaatsen in het Alpengebied die op 27 juni 2011 tijdens de 35e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed door UNESCO erkend werden als werelderfgoed en aan de lijst toegevoegd. Dit zijn de locaties van voorhistorische paalwoningen in en rond de Alpen, gebouwd van ongeveer 5000 tot 500 v.Chr. aan de oevers van meren, rivieren of moerassige gebieden. De vindplaatsen bevinden zich in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland. De meeste locaties (56) zijn in Zwitserland gelegen. Ze bevinden zich onder meer in Beinwil am See, Seengen, Biel, Lüscherz, Twann, Vinelz en Gletterens.

Opgravingen op sommige van de locaties hebben inzicht opgeleverd over de levensomstandigheden in het Neolithicum en de Bronstijd in de Alpen. De groep vindplaatsen vormen een van de belangrijkste bronnen voor de studie van vroege agrarische gemeenschappen in het Alpengebied.

De eerste archeologische vondst dateert van 1853 aan het Meer van Zürich. Het Paalwoningmuseum in Unteruhldingen aan het Bodenmeer in Duitsland biedt een reconstructie van dergelijke paalwoningen.