Pont Neuf

In de wijde wereld van Pont Neuf vinden we een diversiteit aan aspecten en benaderingen die ons uitnodigen om verder te verkennen en te begrijpen. Van de impact ervan op de hedendaagse samenleving tot de relevantie ervan in de geschiedenis, Pont Neuf is het onderwerp geweest van talloze debatten en reflecties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende facetten van Pont Neuf, waarbij we het belang en de invloed ervan op verschillende gebieden benadrukken. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen we de implicaties en gevolgen van Pont Neuf onderzoeken, met als doel een complete en verrijkende visie op dit fascinerende onderwerp te bieden.

Zie Pont Neuf (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Pont Neuf
Pont Neuf
Pont Neuf met in het midden het Île de la Cité.
Pont Neuf met in het midden het Île de la Cité.
Algemene gegevens
Locatie Parijs
Overspant Seine
Lengte totaal 238 m
Bouw
Bouwjaar 1578
Ingebruikname 1607
Gebruik
Weg Pont Neuf
Architectuur
Type boogbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Pont Neuf (Nederlands: Nieuwe Brug) is een brug over de Seine in Parijs, aan de westpunt van het Île de la Cité.

De Pont Neuf is, ondanks zijn naam, de oudste brug van de stad. Hij werd tussen 1578 en 1607 gebouwd naar een ontwerp van Jean Baptiste Androuet du Cerceau. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen en koning Hendrik IV, die aan de brug zijn naam gaf en wiens standbeeld midden op de brug staat, wijdde de brug in 1607 in.[1]

Met 238 meter is de Pont Neuf de op drie na langste brug van Parijs. De brug heeft twaalf rondbogen en bestaat uit twee delen, een deel bestaande uit vijf bogen dat de linkeroever verbindt met het Île de la Cité, en een deel van zeven bogen dat het eiland verbindt met de rechteroever van de Seine.

Zie de categorie Pont Neuf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.