Pieter de Geus

In de wereld van vandaag is Pieter de Geus een groot probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Met de vooruitgang van de technologie en de veranderingen in de samenleving is Pieter de Geus op verschillende gebieden een punt van debat en discussie geworden. Het begrijpen van het belang en de implicaties van Pieter de Geus is noodzakelijk om de uitdagingen ervan effectief aan te kunnen pakken en oplossingen te vinden die de samenleving als geheel ten goede komen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Pieter de Geus en de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven analyseren.

Pieter de Geus
Pieter de Geus in 1984
Pieter de Geus in 1984
Algemeen
Volledige naam Pieter Boudewijn Richard de Geus
Geboren Rotterdam, 23 februari 1929
Overleden Maassluis, 5 mei 2004
Partij CHU, CDA
Titulatuur dr.
Functies
1970-1980 gemeenteraadslid Maassluis
1980-1981 minister van Defensie
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Pieter Boudewijn Richard de Geus (Rotterdam, 23 februari 1929Maassluis, 5 mei 2004) was een Nederlands christendemocratisch politicus. Hij was minister van Defensie in het kabinet-Van Agt I.

Pieter de Geus werd geboren in Rotterdam. In 1949 kwam hij in dienst van de Koninklijke Marine, waar hij zeeofficier werd. In het begin van de jaren 60 verruilde hij de zee voor het vasteland. De Geus werd ambtenaar en later bedrijfseconoom bij achtereenvolgens de Marinestaf en de Koninklijke Marine. In 1970 werd hij namens de CHU lid van de gemeenteraad van Maassluis. In 1976 trad hij in dienst van het Ministerie van Defensie, waar hij uiteindelijk directeur-generaal economie en financiën werd.

Op 25 augustus 1980 werd hij benoemd tot minister van Defensie. Dit zou hij blijven tot 11 september 1981. Als minister was hij fel gekant tegen eenzijdige wapenvermindering door het Westen.

Na zijn aftreden als minister was Pieter de Geus enige tijd ambteloos burger. Van 1982 tot 1984 was hij directeur-generaal van de Statistiek Europese Gemeenschappen in Luxemburg. Hierna werd hij lid van de Raad van Bestuur van TNO.

In 1984 promoveerde Pieter de Geus in de politicologie op een proefschrift over "De Nieuw-Guineakwestie". Pieter de Geus is geen familie van Aart Jan de Geus.

Voorganger:
W. Scholten
Minister van Defensie
1980-1981
Opvolger:
H.A.F.M.O. van Mierlo
Zie de categorie Pieter de Geus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.