Peter Galison

In dit artikel zullen we de impact van Peter Galison in verschillende contexten en situaties onderzoeken. Peter Galison is een onderwerp dat de afgelopen jaren steeds relevanter is geworden, en de invloed ervan reikt van het persoonlijke tot het professionele niveau. Gedurende deze analyse zullen we de vele facetten van Peter Galison onderzoeken en hoe deze ons begrip en onze ervaring in verschillende aspecten van het leven hebben gevormd. Van de impact ervan op de samenleving tot de implicaties ervan in de technologie, via de relevantie ervan in kunst en cultuur, is var1 een transversaal onderwerp geworden dat het verdient om zorgvuldig te worden onderzocht. Met dit artikel willen we een compleet en objectief beeld geven van Peter Galison en het belang ervan in de hedendaagse wereld.

Peter Galison in 2007

Peter Louis Galison (New York, 17 mei 1955) is een Amerikaans wetenschapshistoricus en fysicus. Hij werkt vooral rond de geschiedenis van 20e-eeuwse natuurkunde. Naast een reeks boeken heeft Galison ook meegewerkt aan een reeks documentaires, bijvoorbeeld over het ontwikkelen van de waterstofbom.

In de jaren 80 was hij, samen met auteurs als Ian Hacking en Allan Franklin, een van de eerste Anglo-Amerikaanse auteurs die de rol van experimenten weer op de voorgrond bracht binnen de wetenschapsfilosofie. Dit staat vooral centraal in zijn eerste boek, How experiments end (1987). In Image and Logic (1999) bespreekt Galison dan weer de historische strijd in de 20e-eeuwse natuurkunde tussen een benadering die de nadruk legde op het produceren van goede afbeeldingen en een benadering die vooral via logische en statistische argumenten te werk ging. Samen met Lorraine Daston beschreef hij in Objectivity (2007) het ontstaan van het ideaal van objectiviteit in wetenschap in de 19e eeuw.

Bibliografie

  • (1987) How experiments end
  • (1992) Big science: the growth of large-scale research (samen met Bruce Hevly)
  • (1996) The disunity of science: boundaries, contexts, and power (samen met David Stump)
  • (1997) Image and logic: a material culture of microphysics
  • (1998) Picturing science, producing art (samen met Caroline A. Jones)
  • (2003) Einstein's clocks and Poincaré's maps: empires of time
  • (2007) Objectivity (met Lorraine Daston)
  • (2008) Einstein for the 21st century: his legacy in science, art, and modern culture (samen met Gerald Holton en Silvan S. Schweber)

Filmografie

  • The Ultimate Weapon: The H-Bomb Dilemma (2000) Auteur/producer, 44 minuten. Première: The History Channel, 2000.
  • Secrecy (2008) Producer/Regisseur (met Robb Moss), 85 minuten. Première: The Sundance Film Festival (2008).
  • Containment (2015) Producer/Regisseur (met Robb Moss), 81 minuten. Première: Full Frame Documentary Film Festival, Durham, North Carolina (2015).