Paus Sergius I

Tegenwoordig is Paus Sergius I een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen over de hele wereld. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is var1 een kwestie van universeel belang geworden die gevolgen heeft voor verschillende sectoren van de samenleving. Of het nu op persoonlijk, professioneel of sociaal vlak is, Paus Sergius I heeft tot wijdverspreide discussies geleid en de belangstelling van zowel experts als fans gewekt. In dit artikel zullen we de impact van Paus Sergius I grondig onderzoeken en de implicaties ervan op ons dagelijks leven bespreken. Van zijn oorsprong tot zijn huidige evolutie vertegenwoordigt Paus Sergius I een relevant fenomeen dat het verdient om in zijn geheel begrepen te worden.

Sergius I
\
650 – 8 september 701
Paus Sergius I
Paus
Periode 15 december 687 - 8 september 701
Voorganger Conon
Opvolger Johannes VI
Lijst van pausen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Sergius I (Palermo, 650 ‒ Rome, 8 september 701) was paus van 15 december 687 tot zijn dood in 701.

De exarch van Ravenna was door Paschalis omgekocht om hem als tegenpaus aan te stellen. Paschalis betaalde echter niet en de exarch erkende daarop de wettige paus Sergius en perste deze het geld af. Ook de aartspresbyter Theodorus werd als tegenpaus aangesteld maar deze moest snel het veld ruimen.

Sergius kwam in conflict met keizer Justinianus II toen deze het Concilie van Trullo bijeenriep. Sergius verwierp alle artikelen, waaronder de afwijzing van het celibaat. De keizer wilde Sergius verbannen, maar dit lukte niet.

Sergius I voerde het Agnus Dei in in de mis en hij stelde nieuwe feesten in: Lichtmis, Maria-Geboorte, Maria-Hemelvaart en Maria-Boodschap.

Hij haalde de betrekkingen met Frankrijk aan en wijdde Willibrord, de apostel der Friezen, tot bisschop.