Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort

In de wereld van vandaag is Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort een onderwerp van grote relevantie en interesse geworden. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering heeft Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort zichzelf gepositioneerd als een centraal thema in verschillende domeinen van het dagelijks leven. Of het nu op professioneel, academisch of persoonlijk vlak is, var1 heeft een cruciale betekenis gekregen en heeft geleid tot debatten en discussies over de implicaties en gevolgen ervan. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, van de oorsprong en evolutie ervan tot de effecten ervan op de moderne samenleving. Daarnaast zullen we verschillende perspectieven en meningen over Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort analyseren, met als doel een alomvattende en verrijkende visie te bieden op dit onderwerp dat vandaag zo relevant is.

Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort
Pastoor Joachim Skiba
Plaats Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen
Hoofdkerk Sint-Martinuskerk
Bisdom Utrecht
Vicariaat Utrecht
Bevolking 139.065 (2007)
Katholieken 23.630 (2007)
Patroonheilige Onze Lieve Vrouw
Website
Lijst van Nederlandse parochies
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort is een rooms-katholieke parochie in de Nederlandse plaatsen Amersfoort, Hooglanderveen en Hoogland. Zij is op 1 juli 2010 ontstaan door de fusie van alle zeven parochies in deze plaatsen. De naam verwijst naar het Mariabeeld dat van Amersfoort in de middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord maakte.

De parochie omvat de volgende kerken met de gelijknamige geloofsgemeenschappen:

In Amersfoort:

In Hooglanderveen:

In Hoogland:

  • Sint-Martinuskerk (sinds november 2020 is dit het eucharistisch centrum van de parochie)

Bovengenoemde kerkgebouwen behoorden tot 2010 toe aan even zovele zelfstandige parochies.

Op 22 december 2013 vond de laatste eucharistieviering plaats in de Heilige Geestkerk in de wijk Randenbroek, waarna deze aan de eredienst is onttrokken. Hetzelfde lot trof de Sint-Henricuskerk in het Soesterkwartier die op 5 januari 2014 werd gesloten. In Bunschoten en Spakenburg maakten 125 parochianen deel uit van de RK Gemeenschap Open Kontakt, die in 1969 vanuit de Martinusparochie werd opgericht. Vele jaren had deze gemeenschap onderdak in de Adventkerk in Spakenburg, op 6 april 2014 vond hier de laatste viering plaats. In 2021 werd de Heilig Kruiskerk in de wijk Kruiskamp aan de rooms-katholieke eredienst onttrokken.[1][2]

Bovendien participeert de parochie in twee oecumenische geloofsgemeenschappen die gehuisvest zijn in gelijknamige kerkgebouwen:

Voorts heeft de parochie nog de wijkherberg "De Heilige Geest" in Randenbroek-Schuilenburg in de voormalige gelijknamige kerk.

Het secretariaat van de parochie is gevestigd in de pastorie naast de Martinuskerk.


Trivia