Tegenwoordig is Columnist een onderwerp van grote relevantie en relevantie in de huidige samenleving. De impact ervan strekt zich uit tot verschillende gebieden, van politiek en economie tot cultuur en het dagelijks leven van mensen. Columnist heeft niet alleen de belangstelling en aandacht gewekt van deskundigen op dit gebied, maar ook van het grote publiek. In dit artikel zullen we enkele fundamentele aspecten van Columnist onderzoeken, waarbij we de oorsprong, evolutie en de implicaties ervan in de hedendaagse samenleving analyseren. Daarnaast zullen we onderzoeken welke invloed Columnist heeft gehad op verschillende aspecten van het moderne leven, en hoe dit de manier heeft gevormd waarop we denken en handelen in de wereld van vandaag.
Een columnist of columniste[1] is een publicist met een vaste plek (column) in een krant, een weekblad, bij de radio of op een website. De aard van columnisten loopt uiteen: sommige columnisten zijn opiniemakers, anderen bieden louter verstrooiing.
Soorten columnisten
Pure columnisten zijn schrijvers die geen romans of gedichten schrijven, maar die als schrijver uitsluitend columns vervaardigen, zoals H.J.A. Hofland, Renate Rubinstein en Hugo Brandt Corstius.[2] Sinds de jaren tachtig zijn er steeds meer columnisten bij gekomen die in de eerste plaats bekend zijn van hun niet-schriftelijke uitingen in theater of op televisie. Hoewel ook zij zich als schrijver alleen via columns uiten kunnen zij niet als pure columnist gelden, omdat hun columns niet hun enige en zelfs niet hun belangrijkste podium vormen. Een bekend voorbeeld van dit type is de cabaretier Youp van 't Hek.
Ook in de vakliteratuur bestaan er columnisten, die daar doorgaans een serieuzer toon aanslaan dan columnisten in de nieuwsbladen. Ze schrijven op een vaste plek, vaak één kolom groot een stuk over een actueel item uit het vakgebied, soms om iets onder de aandacht te brengen, maar soms ook om de lezer tot nadenken te zetten.
De columns uit de vakliteratuur zijn vaak vergelijkbaar met een blogpost, en veel columnisten publiceren hun column op een eigen blog. Ook worden ze regelmatig gebundeld als boek uitgegeven.
In de jaren '70 manifesteerden tal van publicisten zich als columnist, die als groep helemaal niets anders gemeenschappelijk lijkt te hebben; schakers, biologen, juristen, koks, artsen, filosofen, wiskundigen.[3] De variatie blijkt uit de volgende lijst van bekende columnisten:[4]
↑Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, 15e druk, 2015
↑Nicolaas Matsier, 'Muiterij tegen het etmaal. De decade van de column.' In: Tom van Deel, Nicolaas Matsier, Cyrille Offermans (red.), Het literair klimaat 1970-1985, De Bezige Bij, Amsterdam, 1986, p. 134.