Oessoeri

Tegenwoordig is Oessoeri een onderwerp op ieders lippen. Of het nu vanwege zijn historische relevantie, zijn impact op de samenleving of zijn invloed in de wereld van vandaag is, Oessoeri is een aandachtspunt geworden voor onderzoekers, academici en het grote publiek. In dit artikel zullen we dit onderwerp diepgaand onderzoeken vanuit verschillende perspectieven, waarbij we de oorsprong, evolutie en gevolgen ervan op verschillende gebieden analyseren. Verder zullen we proberen een compleet en gedetailleerd overzicht van Oessoeri te geven, waarbij we zowel de positieve als de negatieve aspecten ervan bespreken. Zonder twijfel is Oessoeri een fascinerend onderwerp dat de nieuwsgierigheid van velen wekt, en we zijn er zeker van dat de informatie die we hier zullen presenteren van groot belang zal zijn voor onze lezers.

Oessoeri
Loop van de Oessoeri
Loop van de Oessoeri
Lengte 897 km
Stroomgebied 193.000 km²
Bron Sichote-Alin
Monding Amoer (Chabarovsk)
Stroomt door Noordoost-China, Russische Verre Oosten)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Oessoeri (Chinees: 乌苏里江; Russisch: река Уссури) is een rivier in het oosten van Noordoost-China en het zuiden van het Russische Verre Oosten. De bron ligt in het Sichote-Alin-gebergte en de rivier stroomt noordwaarts waar ze de Chinees-Russische grens vormt tot ze uitmondt in de Amoer in Chabarovsk.

Ze is ongeveer 897 km lang en heeft een stroombekken van 193.000 km². Het water is voor 60% afkomstig van regen, voor 30-35% van sneeuw en ook nog van ondergrondse bronnen. De Oessoeri is bekend voor de grote overstromingen. Ze bevriest in november en blijft onder het ijs tot april. In de rivier gedijen verschillende vissoorten, zoals vlagzalm, steur, roze zalm en chumzalm. Aan de rivier ligt de naar de rivier vernoemde stad Oessoeriejsk.

In 1969 vond rond het eiland Damanski in de Oessoeri het grensconflict tussen China en de Sovjet-Unie plaats.

Zie de categorie Ussuri River van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.