Nieuwe Achtergracht

In het artikel van vandaag gaan we de fascinerende wereld van Nieuwe Achtergracht verkennen. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving is Nieuwe Achtergracht het onderwerp geweest van meerdere studies en onderzoeken. Door de geschiedenis heen heeft Nieuwe Achtergracht een fundamentele rol gespeeld in verschillende aspecten van het menselijk leven, van de politiek tot de populaire cultuur. Daarnaast zullen we ons verdiepen in de verschillende perspectieven die bestaan ​​op Nieuwe Achtergracht, en de implicaties ervan in het verleden, het heden en de toekomst analyseren. Zonder twijfel is Nieuwe Achtergracht een onderwerp van groot belang dat het verdient om diepgaand onderzocht te worden om de complexiteit ervan en de invloed ervan op ons dagelijks leven beter te begrijpen.

Nieuwe Achtergracht
Zicht op de Nieuwe Achtergracht. Op het Roeterseiland (achtergrond) wordt een nieuw universiteitsgebouw over de gracht heen gebouwd. Er voor ligt brug nr. 260.
Zicht op de Nieuwe Achtergracht. Op het Roeterseiland (achtergrond) wordt een nieuw universiteitsgebouw over de gracht heen gebouwd. Er voor ligt brug nr. 260.
Geografische informatie
Locatie Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Onbekendegracht
Eind Plantage Muidergracht
Postcode 1018
Detailkaart
Locatie van de gracht (donkerblauw)
Locatie van de gracht (donkerblauw)

De Nieuwe Achtergracht in Amsterdam is een gracht, die evenwijdig aan de Nieuwe Prinsengracht, de Onbekendegracht verbindt met de Plantage Muidergracht. De gracht kruist de Weesperstraat (bij het Weesperplein) en de Roetersstraat en ligt in het oostelijk deel van de grachtengordel in Amsterdam-Centrum.

Geschiedenis

De Achtergracht is een korte, aan het Frederiksplein grenzende, westelijk van de Amstel gelegen, gracht. De Nieuwe Achtergracht werd bij de laatste uitbreiding van de grachtengordel ten oosten van de Amstel aangelegd. Deze verlenging lag in het welvarende gedeelte van de Amsterdamse Jodenbuurt. Het aan deze gracht op het Roeterseiland gelegen voormalige militair hospitaal was van 1820 tot 1833 in gebruik als Nederlands-Israëlitisch Ziekenhuis.

Gebouwen

  • De Diamantbeurs uit 1910, op de hoek van de Nieuwe Achtergracht / Weesperplein, werd ontworpen door Gerrit van Arkel.
  • Op de hoek van het Weesperplein, op Nieuwe Achtergracht 100 staat de voormalige verpleeginrichting van de vereniging De Joodse Invalide. Tegenwoordig is hier het hoofdkantoor van de GGD Amsterdam.
  • Aan de Nieuwe Achtergracht 26-34 staat de in 1909 gebouwde voormalige hoofdkazerne van de Amsterdamse brandweer. Deze heette "Willem", met de W van Weesperplein, waar ze oorspronkelijk stond. In 1984 verhuisde het korps naar de Ringdijk in Amsterdam-Oost.
  • Op het oostelijk deel van het Roeterseiland bij de Roetersstraat staan de moderne gebouwen van de Universiteit van Amsterdam.

Er liggen sinds 2017 vijf bruggen over de Nieuwe Achtergracht:

Zie de categorie Nieuwe Achtergracht, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.