Tegenwoordig is Haarlemmerdijk een onderwerp van groot belang en relevantie in de huidige samenleving. De impact van Haarlemmerdijk strekt zich uit tot verschillende aspecten van het dagelijks leven en genereert debatten, onderzoek en reflecties op verschillende gebieden. Het is belangrijk om Haarlemmerdijk diepgaand te analyseren om de invloed ervan te begrijpen en mogelijke oplossingen te vinden voor de uitdagingen die het met zich meebrengt. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Haarlemmerdijk in detail onderzoeken, de implicaties ervan in verschillende contexten behandelen en een uitgebreid overzicht bieden van dit belangrijke onderwerp. Langs deze lijnen zullen we ons verdiepen in een kritische analyse van Haarlemmerdijk, waarbij we proberen de reikwijdte ervan te begrijpen en de mogelijke gevolgen ervan in de toekomst te projecteren.
De Haarlemmerdijk is een Amsterdamse winkelstraat in het verlengde van de Haarlemmerstraat, evenwijdig tussen de Haarlemmer Houttuinen en de Brouwersgracht, tussen de Korte Prinsengracht en de Singelgracht.
De dijk is een bij de stadsuitbreiding van 1612 aangelegde waterkering. De dijk verving het meest oostelijke deel van de Spaarndammerdijk, dat iets zuidelijker lag. De Haarlemmerdijk is de kern van de Haarlemmerbuurt. De ten noorden hiervan gelegen Haarlemmer Houttuinen, waren vroeger houtopslagplaatsen.
Ten westen van de Haarlemmerdijk, voorbij het Haarlemmerplein, wordt via de Haarlemmerweg de route naar Haarlem voortgezet.
Bioscoop The Movies is gevestigd aan de Haarlemmerdijk, bij het Haarlemmerplein.
De Haarlemmerdijk is een drukke winkelstraat. In 2012 werd de combinatie Haarlemmerstraat / Haarlemmerdijk verkozen tot 'leukste winkelstraat van Nederland'.[1]
Tussen 1902 en 1955 reed door deze straat een tram van het Centraal Station naar het Haarlemmerplein en verder naar de Spaarndammerbuurt. Tot 1944 was dit lijn 5, vanaf 1945 lijn 12. In 1955 werd de lijn omgezet in een buslijn die in 1974 werd verlegd naar de nieuw aangelegde straat door de Haarlemmer Houttuinen. Sinds 1975 is deze lijn onderdeel van buslijn 22.
Er staan minstens vier gebouwen ontworpen door François Marie Joseph Caron aan de dijk: Haarlemmerdijk 37, Haarlemmerdijk 39, Haarlemmerdijk 43 en Haarlemmerdijk 99-101. Dat laatste gebouw werd in 1916/1917 gereed gemaakt voor het onderbrengen van een post- en telegraafkantoor. Curieus is het gebouw Haarlemmerdijk 140 in de stijl van de art nouveau maar komend uit circa 2010; art-nouveau-achtig is Haarlemmerdijk 128 uit 1913.