Nicos Poulantzas

In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Nicos Poulantzas, van de oorsprong ervan tot de huidige impact ervan op de samenleving. We zullen de evolutie ervan in de loop van de tijd analyseren, evenals de relevantie ervan in de huidige context. Daarnaast zullen we de verschillende perspectieven en meningen onderzoeken die rond Nicos Poulantzas bestaan, met als doel een alomvattende visie te bieden die ons in staat stelt de ware betekenis ervan te begrijpen. Door deze diepgaande analyse proberen we de lezer een breder en vollediger inzicht te geven in Nicos Poulantzas, waarbij we alle relevante aspecten behandelen die dit onderwerp omvatten.

Nicos Poulantzas (Grieks Νίκος Πουλαντζάς; Athene, 21 september 1936Parijs, 3 oktober 1979) was een Griekse socioloog en van 1968 tot zijn dood als hoogleraar verbonden aan de Université Paris-VIII (Vincennes). Hij wordt gerekend tot de westerse, meer bepaald structuralistische marxisten, hoewel hij kritisch stond tegenover de ideeën van Althusser en Balibar. Als zijn belangrijkste bijdrage aan de wetenschap geldt zijn marxistische theorie van de staat, die Poulantzas niet slechts opvatte als de behartiger van de belangen van een klasse (de 'instrumentele' opvatting van Miliband), maar als een onafhankelijk domein van strijd, waarin diverse klassen allianties met elkaar aangingen en compromissen sloten. Ook schreef hij over de dictaturen in 20e-eeuws Zuid-Europa (fascisme, kolonelsregime).

Op politiek vlak was Poulantzas aanvankelijk leninist. Later bekende hij zich tot het hervormingsgezinde eurocommunisme.

Bronnen