Monegaskische frank

Tegenwoordig is Monegaskische frank een onderwerp dat aanwezig is in de levens van veel mensen. Naarmate de tijd verstreek, is Monegaskische frank relevanter geworden en heeft het de interesse gewekt van zowel experts als hobbyisten. De invloed ervan bestrijkt verschillende gebieden, van mode tot technologie, en de impact ervan kan worden waargenomen op uiteenlopende gebieden als de politiek, cultuur en de samenleving in het algemeen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Monegaskische frank en proberen de rol ervan in de wereld van vandaag te begrijpen. Vanaf de oorsprong tot de evolutie en de projectie ervan in de toekomst zullen we ons verdiepen in dit fascinerende onderwerp met als doel licht te werpen op de implicaties en het belang ervan vandaag de dag.

Monegaskische frank
Land Vlag van Monaco Monaco
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Andorra Andorra
Verdeling 100 centiem
ISO 4217-code MCF
Afkorting of
valutateken
Fr., f.
Opvolgende
munteenheid
Euro
Wisselkoers 1 EUR = 6,55957 MCF
Monegaskische frank
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Monegaskische frank (Frans: franc monégasque), was een wettig betaalmiddel in Monaco, Frankrijk en Andorra tot de omschakeling naar de euro.

De Monegaskische frank werd in 1837 ingevoerd, naar het voorbeeld van de Franse frank. Door de gelijkschakeling van de Monegaskische aan de Franse frank werd de Monegaskische frank ook officieel betaalmiddel in Frankrijk (en Andorra), aan een wisselkoers 1:1.

In 1999 werd de frank aan de euro gekoppeld, volgens de wisselkoers € 1 = 6,55957 MCF. Sinds 1 januari 1999 is de Monegaskische frank een verschijningsvorm van de euro. Girale betalingen konden dan uitgedrukt worden in euro of in frank. De bankbiljetten en munten in Monegaskische frank werden vanaf 1 januari 2002 vervangen door euromunten en -biljetten, om op 1 maart 2002 definitief te verdwijnen als betalingsmunt.

Er waren munten van 10 centiem, 20 centiem, 50 centiem, 1 frank, 5 frank, 10 frank en 20 frank.

5 centiem 1837, Honorius V.