Microsoft Cortana

In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van Microsoft Cortana, waarbij we de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan in verschillende aspecten van het dagelijks leven analyseren. Vanaf zijn oorsprong tot zijn invloed vandaag de dag heeft Microsoft Cortana een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van de wereld waarin we leven. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we de implicaties ervan op verschillende gebieden onderzoeken, van politiek en economie tot cultuur en technologie. Op dezelfde manier zullen we ons verdiepen in minder bekende aspecten van Microsoft Cortana, waardoor nieuwe perspectieven worden onthuld die ons in staat zullen stellen het belang ervan in de huidige context beter te begrijpen. Via deze reis willen we de lezer een brede en verrijkende visie op Microsoft Cortana bieden, en hen uitnodigen om na te denken over de rol ervan in de hedendaagse wereld.

Microsoft Cortana
Logo
Cortana op Windows 10
Cortana op Windows 10
Ontwikkelaar(s) Microsoft
Uitgebracht 2 april 2014
Recentste versie 365.0.0.0 (28 februari 2020; Android),[1] 3.3.3 (30 november 2019; iOS)[2] Bewerken op Wikidata
Status End of support
Besturings­systeem Windows, iOS, Android, Xbox OS
Categorie virtuele assistent
Licentie(s) Proprietair
Website microsoft.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Cortana was een virtuele assistent ontwikkeld door Microsoft voor Windows 11, Windows 10, Windows 10 Mobile, Windows Phone 8.1, slimme speaker Invoke, Microsoft Band, Xbox One, iOS, Android, Windows Mixed Reality en sinds 2021[3]Amazon Alexa.

Cortana kon herinneringen instellen, een natuurlijke stem herkennen zonder iets te hoeven typen, en vragen beantwoorden met behulp van informatie van de zoekmachine Bing.

Cortana was in januari 2022 beschikbaar in het Engels, Portugees, Frans, Chinees (vereenvoudigd), Duits, Italiaans, Spaans, Chinees en Japans, afhankelijk van het softwareplatform en de regio waarin het werd gebruikt. Cortana concurreerde hoofdzakelijk met assistenten zoals Siri, Google Assistant en Amazon Alexa.

Op 31 maart 2023 kondigde Microsoft het einde van de ondersteuning voor Cortana aan, wat betekende dat de assistent niet langer beschikbaar zou zijn op de meeste platforms.[4]

Regio's

Sinds de lancering van Cortana was deze beschikbaar in verschillende landen, zij het altijd in testversies. Sommige landen, zoals China en het Verenigd Koninkrijk, beschikten over de bètaversie van Cortana, die uitgebreider was dan de alfaversie. De alfaversie was onder andere beschikbaar in Frankrijk, Australië, Italië en Spanje.

Taal Regio Status Platformen
Chinees Vlag van China China Beschikbaar Windows, Android, iOS
Duits Vlag van Duitsland Duitsland Beschikbaar Windows
Engels Vlag van Australië Australië Beschikbaar Windows
Vlag van India India Beschikbaar Windows
Vlag van Canada Canada Beschikbaar Windows
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Beschikbaar Windows
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Beschikbaar Windows, Android, iOS
Frans Vlag van Canada Canada Beschikbaar Windows
Vlag van Frankrijk Frankrijk Beschikbaar Windows
Italiaans Vlag van Italië Italië Beschikbaar Windows
Japans Vlag van Japan Japan Beschikbaar Windows
Portugees Vlag van Brazilië Brazilië Beschikbaar Windows
Russisch Vlag van Rusland Rusland In bespreking Windows
Spaans Vlag van Mexico Mexico Beschikbaar Windows
Vlag van Spanje Spanje Beschikbaar Windows

Updates

Microsoft Cortana werd om de twee weken bijgewerkt met een 'server-side' update. Deze updates waren onafhankelijk van de versie van Windows die op het apparaat van de gebruiker geïnstalleerd was.