In de wereld van vandaag is Propriëtaire software een onderwerp dat steeds relevanter en essentiëler is geworden in de hedendaagse samenleving. Of het nu gaat om Propriëtaire software als individu, een belangrijke datum of een actueel onderwerp, het belang en de impact ervan zijn zichtbaar in alle aspecten van het dagelijks leven. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Propriëtaire software een cruciale rol gaan spelen in de manier waarop we in de moderne wereld met elkaar omgaan, werken en met elkaar overweg kunnen. In dit artikel zullen we het belang en de invloed van Propriëtaire software in de huidige samenleving gedetailleerd onderzoeken, evenals de implicaties die het heeft op ons dagelijks leven.
Propriëtaire software, of eigendomsmatige software, wordt door de Free Software Foundation (FSF) gedefinieerd als elke software die niet aan de criteria van FSF voor vrije software voldoet. Onvrij (Engels: Non-free) is een gebruikelijke aanduiding voor software die niet aan de Debian Free Software Guidelines voldoet, die hetzelfde basisidee over softwarevrijheid volgen. De term eigendomssoftware wordt ook weleens gebruikt.
Propriëtair betekent dat een individu of een bedrijf de exclusieve auteursrechten op de software heeft en tegelijkertijd anderen toegang tot de broncode van de software weigert,[1] evenals het recht om de software te kopiëren, te wijzigen en te bestuderen.
De term propriëtair betekent "in privaat bezit en onder private controle". Dus software kan zelfs propriëtair blijven wanneer de broncode publiek beschikbaar is, als de controle over het gebruik, de verspreiding of het wijzigen behouden wordt (zoals bij de commerciële versie van SSH). Aan de andere kant wordt software niet-propriëtair beschouwd zodra het vrijgegeven is onder een licentie die anderen toestaat een 'fork' van de software te maken en om hun eigen aangepaste versie zonder zware beperkingen uit te geven, zelfs als de auteursrechten in handen blijven van een enkel persoon.