Megadyptes

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de spannende wereld van Megadyptes. Of we het nu hebben over de geschiedenis van Megadyptes, de impact ervan op de hedendaagse samenleving, de technologische vooruitgang met betrekking tot Megadyptes, of welk ander relevant aspect dan ook, dit onderwerp is ongetwijfeld van algemeen belang. Daarom zullen we in de volgende regels dieper ingaan op de oorsprong, evolutie en de rol die Megadyptes vandaag de dag speelt. Daarnaast zullen we verschillende perspectieven en meningen over Megadyptes verkennen, met als doel een holistische en verrijkende visie op dit onderwerp te bieden. Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in een informatieve reis over Megadyptes!

Megadyptes
Geeloogpinguïn.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Sphenisciformes (Pinguïns)
Familie:Spheniscidae (Pinguïns)
Geslacht
Megadyptes
Milne-Edwards, 1880
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Megadyptes op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Megadyptes is een geslacht van de orde der pinguïns. Het geslacht omvat één levende en één uitgestorven soort. Onderzoek aan fossielen en aan het DNA van zowel de fossiele vondsten als aan de nog levende soort geeloogpinguïn (Megadyptes antipodes) wees uit dat er een voorganger is geweest, de waitaha-pinguïn (M. waitaha). In prehistorische tijden, voor de kolonisatie door de Polynesiërs (omstreeks 1200 na Chr.) had deze soort een grote verspreiding langs de oostkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Na 1500 worden alleen resten van de nog levende geeloogpinguïn op het Zuidereiland gevonden. Deze soort kwam voor 1500 alleen voor op de Nieuw-Zeelandse sub-antarctische eilanden zoals de Aucklandeilanden en Campbell-eiland.

De geeloogpinguin, die nu door de Europese kolonisatie een bedreigde soort van de Rode Lijst van de IUCN is, profiteerde aanvankelijk van het uitsterven van de waitaha-pinguïn en kon zijn verspreidingsgebied uitbreiden in de paar honderd jaar tussen de Polynesische en de Europese kolonisatie.[1]

Soorten

uitgestorven