Marike Bok

In dit artikel zullen we Marike Bok in detail onderzoeken, een onderwerp dat een aanzienlijke impact heeft gehad op verschillende aspecten van de hedendaagse samenleving. Sinds zijn opkomst heeft Marike Bok de aandacht getrokken van academici, experts in het veld en het grote publiek, waardoor er discussie en interesse ontstond over de implicaties ervan. Door de jaren heen is Marike Bok geëvolueerd en nieuwe nuances verworven, waardoor het een referentiepunt is geworden dat op verschillende gebieden een voor en na heeft gemarkeerd. Door middel van een uitgebreide analyse zullen we de verschillende dimensies van Marike Bok onderzoeken, van de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag, evenals de mogelijke toekomstige focus. Daarnaast zullen we ingaan op de verschillende perspectieven en meningen die rond dit fenomeen naar voren zijn gekomen, met als doel een alomvattende en verrijkende visie op Marike Bok te bieden.

Marike Bok
Marike Bok (1995)
Marike Bok (1995)
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 17 januari 1943
Overleden 12 juni 2017
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder, tekenaar
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Marike Bok (Amsterdam, 17 januari 1943Den Haag, 12 juni 2017) was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar, gespecialiseerd in portretten. Bok had een eigen galerie in de binnenstad van Den Haag.

Leven en werk

Bok begon al op jonge leeftijd met tekenen en studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag. In 1995 maakte ze het schilderij De Herenclub, waarop bekende Nederlandse artiesten en politici werden afgebeeld. Ze maakte tevens tweemaal een portret van koningin Beatrix. Andere prominente personen die ze heeft geportretteerd zijn Chiem van Houweninge, Lammert Leertouwer, Max van der Stoel, Jeltje van Nieuwenhoven, Nout Wellink, Hans van den Broek en Ruud Lubbers. Marike heeft altijd naar de waarneming geschilderd.[1] Voor haar portretten gebruikte ze geen foto's, maar werkte ze naar model. Haar werken hangen in universiteiten, rechtbanken en in het Vredespaleis.

Bok woonde 17 jaar samen met kunstenaar Rinus van den Bosch, met wie ze ook samenwerkte. Begin 2016 kreeg ze een hersenbloeding die haar motoriek steeds meer belemmerde. Op 12 juni 2017 overleed zij.[2] Marike Bok heeft haar lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap. In september 2017 verscheen een boek[3] over haar werk en haar leven geschreven door Diederiekje Bok.

Galerij

Lijst met bekende geportretteerden

Tentoonstellingen

Boeken

Bronnen en noten

Referenties

  1. Haagse kunstenaars. Marike Bok (03 januari 2008).
  2. 'Portretschilder die niet het uiterlijk maar de persoon verbeeldde', De Volkskrant, 20 juli 2017. Gearchiveerd op 22 oktober 2017.
  3. Marike Bok boek. Marike Bok (23 september 2017). Gearchiveerd op 6 oktober 2017. Geraadpleegd op 5 oktober 2017.
  4. Afgebeelde personen onder meer: Adriaan van Dis, W.L. Brugsma, André Spoor, Jeroen Henneman, Gerrit Komrij, Cees Nooteboom, Henk Hofland, Reinbert de Leeuw, Marcel van Dam, Harry Mulisch, Martin Veltman en Hans van Mierlo.
Zie de categorie Marike Bok van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.