In het artikel van vandaag gaan we het hebben over Hotel Des Indes (Den Haag), een onderwerp dat vandaag de dag van groot belang is. Hotel Des Indes (Den Haag) is een onderwerp dat de aandacht van veel mensen over de hele wereld heeft getrokken en voor een intens debat in de samenleving heeft gezorgd. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Hotel Des Indes (Den Haag), van de oorsprong en evolutie ervan tot de impact ervan op het leven van mensen. Daarnaast zullen we de verschillende perspectieven en meningen die rond Hotel Des Indes (Den Haag) bestaan analyseren, evenals de implicaties ervan op individueel en collectief niveau. Mis deze complete gids op Hotel Des Indes (Den Haag) niet, waar u relevante en actuele informatie over dit fascinerende onderwerp vindt.
Hotel Des Indes is een hotel aan het Lange Voorhout in Den Haag. Het werd als woonhuis gebouwd in 1858. In 1881 werd het hotel geopend.
Geschiedenis
Paleis
Het stadspaleis is in 1858 gebouwd voor Thierry baron van Brienen van de Groote Lindt, een persoonlijk adviseur van koning Willem III die vaak in Den Haag verbleef. De baron kocht drie huizen aan het Lange Voorhout en de Vos in Tuinstraat en liet deze slopen. Eén daarvan was het museum Willem II, dat op de hoek van de Denneweg stond. Op deze plaats liet hij voor de som van 150.000 gulden een paleis bouwen door de architect Arend Roodenburg. De baron wilde een paleis hebben in het Haagse om daar feesten te kunnen geven. Het huis beschikte over een riant binnenhof, stallen, bedienden- en privéverblijven en een prachtige balzaal. Men kon door de huidige entree met de koets naar binnen rijden, en dan kon de koets in de rotonde, waar nu high tea wordt geserveerd, draaien om het pand weer te verlaten.
Na het overlijden van de baron in 1863 kwam het gebouw in het bezit van zijn zoon Arnold, maar vier jaar later werd het pand verkocht. Het paleis kwam in handen van hotelier François Paulez[1] die het aan zijn dochter Alegonda[2] schonk. Samen met haar man Friedrich Wirtz[3] maakte ze er een hotel van.
Hotel
Het paleis onderging een vier jaar durende verbouwing en werd op 1 mei1881 geopend door prins Frederik, de oom van koning Willem III. Het kreeg de huidige naam geïnspireerd op het destijds beroemde Hotel des Indes in Batavia in de hoop reizigers uit Nederlands-Indië aan te trekken. In de gevel werd het familiewapen vervangen door het wapen van Batavia.[4][5] Het hotel had in de beginjaren 120 kamers, er was slechts één badkamer per verdieping, maar in die tijd was dat al een luxe. Des Indes gold toen al als een hotel met verfijnde élégance. De beginjaren brachten veel overdadige feesten en exclusieve banketten. Het hotel had ook moeilijke tijden, maar toen er in 1899, op initiatief van tsaar Nicolaas II, in Den Haag de eerste vredesconferentie werd gehouden, zorgde de komst van vele regeringsleiders en diplomaten voor een aanzienlijke opleving.
Des Indes heeft altijd geprobeerd vooruitstrevend te zijn. Zo had in 1900 al iedere kamer een directe telefoonverbinding met de receptie, en overal waren wastafels met koud én warm stromend water. In 1902 werd er een hydraulische lift gebouwd die werkte op de druk van de duinwaterleiding. In 1925 had het hotel een primeur in de vorm van een gigolo. In die tijd was het slechts een danspartner die ongehuwde dames vergezelde; pas later kreeg de term gigolo een andere - seksuele - betekenis.
In Hotel Des Indes hebben vele beroemdheden geslapen, waaronder buitenlandse staatshoofden, zoals Paul Kruger en Aristide Briand.
Overname aandelen en valsheid in geschrifte
In 1896 volgde C.F. Haller directeur Wirtz op, en in 1914 werd deze opgevolgd door mevrouw M.F. Haller-Rey en haar Monegaskische broer Jean-Jacques Rey. De Eerste Wereldoorlog gooide echter roet in het eten en het hotel ging bijna ten onder. In 1918 werden de aandelen voor 1.250.000 gulden door de Nederlandsche Uitvoer Maatschappij (N.U.M.) overgenomen, die een kantoor in het gebouw wilde vestigen. Op instigatie van burgemeester J.A.N. Patijn werd het stadspaleis echter (met een kleine winst: 85.000 gulden) verkocht aan de Dienst Domeinen van de Nederlandse Staat, zodat het pand als hoogwaardig hotel kon blijven bestaan. Rey en de heer en mevrouw Haller werden als exploitant aangesteld tegen een salaris en zouden samen 1/4 van de winst ontvangen.[6] In de periode die volgde hebben de heer en mw. Haller geknoeid met de boekhouding en hebben zij zich verrijkt ten koste van het rijk en de gemeente den Haag. De heer en mw. Haller zaten vanaf december 1922 zelfs gevangen.[7] Op 13 juni 1923 begon de rechtszaak.[8] Onder andere bleek een stoffeerder op verzoek van mw. Haller gefingeerde posten in rekening te brengen, die aan hem uitbetaald werden, maar die hij in contanten en mw. Haller terugbetaalde.[9] Er werd 2 jaar gevangenisstraf geëist,[10] maar de veroordeling was 1 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest.[11]
Verbouwing met uitbreiding na brand
3 augustus 1930 na de brand[12]Lange Voorhout 58 (Esher Surrey) en 58A (Hotel Des Indes)
Nadat in 1892 al een vleugel was aangebouwd aan de zuidzijde[13] werd het hotel opnieuw te klein bevonden. Begin 1904 was een uitbreiding van het hotel gepland die "wegens onvoldoende tijdsruimte" werd uitgesteld.[14] In 1905 werden uiteindelijk twee vleugels bijgebouwd aan de Vos in Tuinstraat en Kazernestraat volgens een ontwerp van de architect Foeke Kuipers.[15]
Vanaf circa 1925[16] werden de bovenverdiepingen van de galerieEsher Surrey op Lange Voorhout 58 als "flats" gehuurd bij de dependance van het hotel daarnaast op Lange Voorhout 58A.[17] Toen in de nacht van zaterdag 2 - op zondag 3 augustus 1930 brand[12] uitbrak op de zolder van het hotel,[18] konden gasten in de dependance worden ondergebracht. De herstelwerkzaamheden na de brand werden ook aangegrepen voor een verbouwing met uitbreiding. Foeke Kuipers werd opnieuw ingehuurd. Hij voegde de vleugel aan het Lange Voorhout toe, samen met de eerder door hem gerealiseerde nieuwbouw. Ook werd de voorgevel verhoogd om een extra verdieping aan te brengen.[19] Het verbouwde hotel met meer kamers werd in september 1931 opgeleverd.[20] Vermoedelijk is de dependance eind 1931 opgeheven. Aangezien de schade van de brand vooral de zolder betrof en de waterschade in het hotel kennelijk snel hersteld was, is het hotel grotendeels in bedrijf gebleven tijdens de verbouwing. Zo overleed op 23 januari 1931 de beroemde balletdanseres Anna Pavlova tijdens haar verblijf in het Hotel Des Indes.[21]
Opvallend is dat het pand in 1930 al op de monumentenlijst stond, staatsbezit was, en aan het begin van de crisisjaren exploitant Rey met de Rijksgebouwendienst een overeenkomst kon sluiten waarbij hij het hotel kon verbouwen en de volledige kosten van de verbouwing droeg in ruil voor een langlopend huurcontract.[19]
Tijdens de Tweede Wereldoorlog
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte manager Rey naar Engeland; zijn vrouw kwam daarbij om het leven. Op 1 mei 1940 werd de Duitse ambassadeur, Julius graaf Von Zech-Burkersroda, samen met zijn staf en hun families naar het hotel gebracht, waar ze tot 15 mei 1940 door 30 Nederlandse soldaten werden bewaakt. Op die dag bracht Henri Winkelman hem op de hoogte van de capitulatie. Tijdens de oorlog was Hotel Des Indes een geliefde ontmoetingsplek van de Duitse bezetters in Den Haag. Op de bovenste verdieping van het hotel hield het management van het hotel Joodseonderduikers verborgen in de duiventil op het dak. Zij hebben allemaal de oorlog overleefd. Tijdens de televisie uitzending "Verborgen verleden van Nederland" bleek echter dat de onderduikers in de kelder van het hotel verbleven en niet op het dak.
Na de Tweede Wereldoorlog
In 1971 dreigde het hotel – inmiddels wederom geleid door Jean Jacques Rey – te moeten sluiten.[22] Minister-president Biesheuvel, die er net als Schmelzer en Tilanus bijna wekelijks at, zou er met zijn ministers voor het laatst dineren op 27 oktober 1971. Zij besloten in te grijpen en in 1972 nam Julius Verwoerdt de exploitatie ter hand. Spoedig daarna kocht Verwoerdt het onroerend goed van de Staat der Nederlanden voor 1.380.000 gulden. Onder leiding van een oude relatie van Verwoerdt, bouwcoördinator Altkemper en directeur Hans Haan, vond de jaren daarna een intensieve renovatie plaats. Het verouderde kolenfornuis in de restaurantkeuken werd vervangen, alsmede de nog nauwelijks functionerende centrale (stoom) verwarming. De totale elektrische bedrading werd vernieuwd waarna met de resterende financiële middelen de beroemde centrale hal en de kamers werden opgeknapt.
In 1979 verkocht Verwoerdt zijn aandelen in de inmiddels tot 13 hotels gegroeide en onder leiding van Gerard van der Veen staande hotelimperium aan de Britse hoteldochter van Bass Breweries, Crest Hotels.
Eind 2002 werd het beheer van hotel overgenomen door het Franse Le Méridien en sloten de vastgoedeigenaar en de hotelketen een huurovereenkomst. Tevens werd een grote renovatie en uitbreiding in gang gezet[23] die in januari 2004 van start ging. Op 12 september 2005[24] ging het hotel weer open.[25] Het nieuwe interieur werd ontworpen door de Franse binnenhuisarchitect Jacques Garcia. Verder werd er opnieuw een extra verdieping toegevoegd, Dit keer zonder verhoging van de gevel. De voorheen witte gevel werd geel geschilderd.
Na de overname van Le Méridien door Starwood was het hotel een tijd deelnemer in het loyaliteitsprogramma van deze keten tot dat het hotel eind 2018[26] overstapte naar The Leading Hotels of the World.
Lourens Alma Tadema, een vooraanstaand Nederlands-Britse kunstschilder, was (blijkens dagblad De Tijd) de eerste gast in het hotel, op 26 april 1881, nog vóór de officiële opening[31]
Keizerin Eugenie, weduwe van Napoleon III van Frankrijk, in juli 1881, kort na de opening van het hotel. Zij verbleef in 1887 nogmaals in het hotel.[32]
Sir John Whittaker Ellis, Lord Mayor van Londen, in 1882, met in zijn omvangrijke gevolg Sir Reginald Hanson en Sir William Anderson Ogg, sheriffs van Londen en Middlesex, tijdens een tegenbezoek n.a.v. een bezoek van koningin Emma aan Londen[33]
Mirza Malkam Khan “Nezam od-Dowleh” (1833-1908), Perzisch diplomaat en politicus, staatkundig hervormer, in 1883[34]
Abolqasem Khan Naser “ol-Molk” (1856-1927), Perzisch legermaarschalk, diplomaat en politicus, regent van Perzië 1911-1914, bezocht Den Haag in 1897 als buitengewoon afgezant[52]
Cecil Rhodes, ondernemer en politicus, stichter van de Britse kolonie Rhodesië, in 1899[53]
Kroonprins Yeong (ook: Yi Un of Ri Gin), zoon van keizer Gojong van Korea en zijn vrouw prinses Uimin (ook: Yi Bangja), geboren prinses Masako Nashimoto, in 1927[75]
↑RECHTZAKEN. De malversares aan het „Hotel des Indes”.. "De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad". 's-Hertogenbosch, 14-06-1923, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 27-11-2023,
↑Malversaties Hotel „Des Indes".. "De Gooi- en Eemlander : nieuws- en advertentieblad". Hilversum, 28-06-1923, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 27-11-2023,
↑ abEr is geen sluitend verhaal omtrent de oorzaak van de brand te vinden. Volgens de geschiedenispagina van het hotel (gearchiveerd 2022-11-12) draait het om de feestverlichting in de vorm van een cursieve letter "E" met kroon aangebracht ter viering van de 73-ste verjaardag vankoningin-moeder Emma in 1931. Deze zou vlam hebben gevat door kortsluiting in de bedrading. Deze tekst klopt geheel - of gedeeltelijk niet. De brand was niet in 1931, maar in 1930. Als kortsluiting al de oorzaak van de brand is dan moet dat in de elektrische bedrading op zolder zijn geweest waar de brand uitbrak. Dat kan gerelateerd zijn aan de feestverlichting, maar deze verlichting zelf is onbeschadigd: Op de foto is duidelijk te zien dat deze versiering geen brandschade heeft en lager dan de zolder hangt, namelijk voor het raam op de tweede étage. Onmiddellijk na de brand werd door politieonderzoekers aan ongeoorloofd roken op zolder als oorzaak gedacht, zoals in de kranten te lezen is. Personeel heeft bevestigd daar gerookt te hebben.
↑Zie foto van de ingang van de nummers 58 en 58A uit die tijd. De foto is niet gedateerd maar uit o.m. kranten en andere foto's blijkt dat deze tussen ca. 1925 en 1932 genomen moet zijn.
↑Zie de website van whg.com voor de huidige situatie. Gearchiveerd op 10 juni 2023.
↑Hotel moet hier gelezen worden in de toenmalige eerste betekenis van "heerenhuis" of "voornaam gebouw" en niet in de secundaire betekenis van "logement", zie Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal(1864)
↑Pennell, Elizabeth Robins en Pennell, Joseph: From Chelsea to The Hague, in: The Whistler Journal, Uitgeverij J.B. Lippincott Co., Philadelphia, 1921 (Archive.org)