Vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Makishi-maskerade. Van het ontstaan tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Makishi-maskerade is het voorwerp van interesse en studie geweest op verschillende gebieden, van wetenschap en technologie tot cultuur en kunst. Door de geschiedenis heen heeft Makishi-maskerade een fundamentele rol gespeeld in het leven van mensen en hun overtuigingen, gewoonten en levenswijzen beïnvloed. In dit artikel gaan we alle facetten van Makishi-maskerade onderzoeken, van de betekenis ervan tot de implicaties ervan in de hedendaagse wereld, en bieden we een compleet en gedetailleerd beeld van dit zeer relevante onderwerp. Ga met ons mee op deze reis vol ontdekkingen en kennis over Makishi-maskerade.
De Makishi-maskerade is een festival van de Luvale, Chokwe, Luchazi en Mbunda in Zambia, het wordt gehouden aan het einde van de kumukanda.
Akishi betekent 'gestorven familieleden', maar ook 'maskerdrager'.
Eens in de vijf jaar worden jongens uit de leeftijdsgroep van acht tot twaalf meegenomen in het bos voor de kumakanda. Deze overgang naar volwassenheid duurt een tot drie maanden. De jongens worden besneden en hun moed wordt beproefd. De jongens leren bepaalde vaardigheden, zoals overleven in het bos en hoe een goede echtgenoot en vader te zijn. Als een vrouw in de buurt van de jongens komt, terwijl zij kumukanda ondergaan, moet zij worden gestraft of gedood. Als kumakanda is voltooid, worden de jongens tijdens het Makishi festival in het dorp als mannen verwelkomd.
De mannen uit het dorp nemen hun maskers mee naar het kerkhof en slapen er, zodat de geesten van de voorouders in hun lichaam kunnen treden. De volgende avond verschijnen ze in het dorp met hun maskers. De andere leden van de gemeenschap weten wie deelneemt, maar niemand weet wie onder een masker verborgen is.
De maskers vertegenwoordigen verschillende specifieke karakters, zoals Pwebo (een vrouwelijk personage, zij zorgt voor de muzikale begeleiding van de rituelen en dansen) en Chizaluke (een machtige rijke man met spirituele invloed).
Sinds 2005 is de Makishi-maskerade vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.[1]