Lata Mangeshkar

Tegenwoordig is Lata Mangeshkar een zeer relevant onderwerp geworden in de moderne samenleving. Van de impact ervan op het dagelijks leven van mensen tot de invloed ervan op de wereldeconomie heeft Lata Mangeshkar geleid tot een toenemende belangstelling voor verschillende kennisgebieden. Nu de technologie snel vooruitgaat en de mentaliteit verandert, is het belangrijk om de positieve en negatieve aspecten van Lata Mangeshkar zorgvuldig te onderzoeken, en ook de implicaties ervan op de lange termijn te onderzoeken. In dit artikel gaan we diepgaand in op Lata Mangeshkar en de impact ervan op de wereld van vandaag, waarbij we waardevolle inzichten en kritische analyses bieden over dit steeds evoluerende onderwerp. Lees verder om meer te ontdekken over Lata Mangeshkar en de relevantie ervan in onze tijd!

Lata Mangeshkar, 2008

Lata Mangeshkar (Indore, 28 september 1929 - Mumbai, 6 februari 2022) was een Indiase zangeres.

In 1949 had ze haar eerste doorbaak met een lied in de film Mahal. Ze zong in diverse bollywoodfilms, waaronder Awaara (1951), Pakeezah (1972) en Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995).[1] Ze zong in allerlei talen, maar voornamelijk in het Hindi en Marathi.

Lata Mangeshkar heeft in haar leven talloze titels opgenomen. In de jaren tachtig stond de teller al op 5.500 liedjes; elders is sprake van een record van meer dan 30.000 titels. Ze stond bekend als "de Nachtegaal van India".

In 2001 kreeg ze als een van de weinigen een Bharat Ratna, de hoogste civiele onderscheiding van India.[2] In 2007 verleende Frankrijk haar het Legioen van Eer.[3]

In februari 2022 overleed Mangeshkar, 92 jaar oud, in het Breach Candy Hospital in Mumbai. Drie weken eerder was ze opgenomen met een COVID-19-infectie.[4]