In de wereld van vandaag heeft Katholieke Kerk in Spanje steeds meer belang gekregen op verschillende gebieden van de samenleving. Van politiek tot technologie, via cultuur en economie is var1 een onderwerp van voortdurend debat en algemeen belang geworden. De implicaties en gevolgen ervan zijn divers en de invloed ervan is op alle niveaus merkbaar en beïnvloedt de levens van mensen direct en indirect. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Katholieke Kerk in Spanje verkennen en de impact ervan op de hedendaagse samenleving analyseren, evenals mogelijke oplossingen en alternatieven om de uitdagingen ervan aan te pakken.
De Katholieke Kerk in Spanje maakt deel uit van de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk, onder het leiderschap van de paus en de Curie. De heiligen Jakobus de Meerdere, Johannes van Avila en Theresia van Ávila zijn de beschermheiligen van Spanje.
De Spaanse bevolking is voor ca. 96 % katholiek. De Katholieke Kerk in Spanje heeft zich in de Burgeroorlog principieel achter de door Franco geleide opstandelingen gesteld en verkreeg na het eind daarvan een officiële status in het landsbestuur. Deze geprivilegieerde status werd vastgelegd in het Concordaat dat in 1953 tussen de Spaanse regering en het Vaticaan werd gesloten. Ten gevolge van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) werd in de Spaanse Kerk het bewustzijn levend dat het samengaan met de staatsmacht afbreuk doet aan de evangelische verkondiging. De resoluties van het concilie hadden tot gevolg dat godsdienstvrijheid door de regering werd aanvaard en wettelijk werd erkend in de ‘Ley de libertad religiosa’ (28 juni 1967). Volgens art. 16 van de grondwet van 1978 heeft geen enkele godsdienst het karakter van een staatsgodsdienst. In januari 1979 werd het Concordaat opgeheven; er werden vier akkoorden door Spanje en het Vaticaan ondertekend waarin de positie van de Katholieke Kerk in Spanje op vier terreinen (juridisch, cultureel, economisch en militair) tot in detail is geregeld.
Volgens eigen cijfers uit 2021 zijn er sinds 2001 220 geestelijken veroordeeld voor seksueel misbruik in Spanje. De Spaanse kerk koos ervoor de opvolging van misbruikmeldingen te laten gebeuren door diocesane commissies en niet door een landelijke commissie.[1]
Het apostolisch nuntiusschap voor Spanje is sinds 22 maart 2025 vacant.
De territoriale indeling van de Katholieke Kerk omvat in totaal 63 aartsbisdommen en bisdommen die tezamen elf kerkprovincies vormen. Primaat van Spanje is de aartsbisschop van Toledo.