Jacques Aved

In de wereld van vandaag is Jacques Aved een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een steeds breder publiek. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, de historische relevantie ervan of het belang ervan in de huidige context, Jacques Aved blijft een onderwerp van debat en analyse op verschillende gebieden. Van de academische sfeer tot de populaire sfeer blijft Jacques Aved belangstelling wekken en reflecties uitlokken over de implicaties en gevolgen ervan voor de hedendaagse wereld. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Jacques Aved, waarbij we de implicaties ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de relevantie ervan in de huidige context analyseren.

Jacques Aved
Jacques Aved
Persoonsgegevens
Volledige naam Jacques André Joseph Camellot Aved
Bijnaam Le Batave
Geboren Dowaai (?), 12 januari 1702
Overleden Parijs, 4 maart 1766
Geboorteland Frankrijk
Beroep(en) Schilder, pastellist, kunstverzamelaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jacques André Joseph Camellot (Jacques) Aved, bijgenaamd Aved Le Batave (Dowaai (?), 12 januari 1702Parijs, 4 maart 1766) was een Frans schilder, pastellist en kunstverzamelaar, van Vlaamse herkomst, die opgroeide in de Noordelijke Nederlanden.

Levensloop

Jacques Aved. Portret van Willem IV. 1751. Amsterdam, Rijksmuseum.

Aved werd vermoedelijk geboren in de Noord-Franse stad Dowaai. Zijn ouders waren van oorsprong Vlaams.[1] Hij had echter een speciale band met de Noordelijke Nederlanden, vandaar ook zijn bijnaam Le Batave (de Bataaf).[2] Hij groeide op in Amsterdam en bezocht Holland in zijn latere leven verschillende keren. In Amsterdam kreeg hij les van François Boitard, Bernard Picard en zijn grootvader, Noël Isaac Bisson.

Vanaf 1721 was hij als portretschilder actief in Parijs, waar hij les kreeg van Alexis-Simon Belle. Omstreeks 1738/1740 vertrok hij naar Brussel. Begin jaren '50 verbleef hij enkele keren in Den Haag. Op 19 augustus 1750, bijvoorbeeld, kocht hij enkele schilderijen op de veiling van de verzameling van Johan Hendrik van Wassenaer Obdam en in 1751 schilderde hij het portret van stadhouder Willem IV van Oranje-Nassau. Op 20 februari 1753 werd hij ingeschreven bij Confrerie Pictura in Den Haag. Daarna was hij weer actief in Parijs, waar hij in 1766 overleed. Bij zijn overlijden liet een omvangrijke kunstverzameling na met werk van Van Dyck, Rembrandt, Domenichino, Tintoretto en Poussin. Deze verzameling werd op 24 november 1766 geveild bij veilinghuis Remy in Parijs.

Zie de categorie Jacques Aved van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.